Нидерландия избегна крайнодесен премиер

Нидерландия избегна крайнодесен премиер Снимка: thenation.com

Популисткият лидер Герд Вилдерс, чиято партия събра най-много гласове на изборите през 2023 г., се отказа от кандидатурата си за министър-председател, съобщават европейските медии

Драматичната изборна победа на неговата Партия на свободата (PVV) смути целия Европейски съюз, след оптимистичното настроение от победата на Доналд Туск в Полша, която даде знак, че крайнодесният национализъм на континента може да бъде победен. 

Но изборният резултат на PVV в Нидерландия, която е един от основателите на ЕС, дойде като отрезвяващ студен душ, показвайки, че популизмът не само е жив, но намира и нови източници на подкрепа, подклаждайки антиимигрантски и антиислямски настроения.

Макар че спечели, нидерландската PVV не събра достатъчно гласове, за да състави правителство, а трябваше да преговаря за коалиционно управление с още три партии - дясноцентристката VVD, Нов социален договор (NSC) и фермерските партии BBB.

„Мога да стана министър-председател само ако ВСИЧКИ партии в коалицията ме подкрепят. Но не стана така, написа Вилдер в X/Twitter.

Преговорите с трите други партии за формата на ново правителство продължиха до вторник и днес главният преговарящ ще докладва резултатите пред парламента. Все пак Герд Вилдер обяви снощи предпочитанията си с поредна публикация: 

„Бих искал десен кабинет. По-малко убежище и имиграция. Нидерландия на първо място. Любовта към моята страна и избирателите е по-голяма и по-важна от собствената ми позиция“.

От ноември миналата година 60-годишният Вилдерс преговаря с VVD, NSC и BBB и значително смекчи резкия си предизборен тон. Но лидерите на трите политически формации настояха, че преговорите могат да продължат напред, само ако и четиримата партийни водачи се съгласят да не участват в правителството, съобщи нидерландската обществена телевизия NOS. 

За момента не е ясно дали се очертава компромисна фигура за премиерския пост, което може би ще се уточни днес по време на парламентарния дебат. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: