Илюзиите за „справедливи” данъци на многонационалните компании

Илюзиите за „справедливи” данъци на многонационалните компании Снимка: fee.org

Вече близо десетилетие повече от 100 държави обсъждат как да направят глобалната данъчна система по-целенасочена

През октомври срещата на върха на G20 обяви за свой изключителен успех определянето на данъчна ставка за мултинационалните гиганти от миннимум 15%. Но реално това ще доведе ли до промяна?

Преди всичко, не се предвижда ограничаване на практиката големите компании да се регистрират в страни тип „данъчен рай”. Всеки ден ще намерите например публикувани регистрации на фирми, „базирани” в Швейцария, но всъщност много малко от тях правят бизнес в страната. Повечето не са „кухи”, имат офиси, с реален персонал, но дейността им в алпийската държава е капка в морето в сравнение с производствата им в развиващите се страни, пише swissinfo.ch.

Преди няколко седмици неправителствената организция „Хляб за всички” съобщи за холдинг, регистриран в Люксембург, с няколко офиса и дъщерни дружества в Швейцария, който отглежда маслодайни палми и каучук в Африка и Югоизточна Азия. Данъците за такъв агробизнес в Африка напр. са 25%, а в Швейцария - 14%.

Проучване на Международния валутен фонд, публикувано миналия месец, казва, че Африка, на чиято територия са 30% от световните полезни изкопаеми, губи годишно между $ 450 и $ 730 милиона корпоративен данък от мултинационални компании в минния сектор. 

Проблемът с възможността за регистрация в "данъчан рай" е глобален и далеч не засяга само бедните и развиващите се страни. Не е незаконно, но така ли трябва ли да бъде? За съжаление, решението не стана обект на глобалната сделка за данъчно облагане на мултинационалните икономически конгломерати.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която беше един от архитектите на сделката за 15-те процента признава, че това няма да сложи край на данъчната конкуренция, нито ще промени националните данъчни правила. В действителност, гордо презентирната „спрведлива” данъчна ставка от 15% за мултинационалните гиганти просто ще ограничи малко възможностите им за избор къде "да базират" регистрацията на дейността си. 

Не може да се гадае дали споразумението ще се отрази на данъчните приходи в ощетените страни, но съмненията са повече от основателни. По-скоро данъчната система ще стане още по-сложна, което вероятно няма да направи нещата по-прозрачни, а „наградата ще отиде при...” данъчните съветници и счетоводители. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: