Глобалният бизнес ще загуби $ 53 млрд. в резултат на обезлесяването

Глобалният бизнес ще загуби $ 53 млрд. в резултат на обезлесяването

Всяка година от 2015 г. насам се губят 10 милиона хектара гори, което представлява заплаха за бизнеса, увеличава риска от бъдещи пандемии и опасни климатични промени. Това показват изследванията на неправителствената платформа CDP. Загубите от обезлесяване се оценяват на 53,1 милиарда щатски долара, като общите разходи за отговор се оценяват на 6,6 милиарда щатски долара. 

Според данните от платформата най-големи загуби от обезлесяването ще донесат екстремното време, промените в предпочитанията на потребителите, както и въздействието и репутацията върху пазара.  

Докладът подчертава необходимостта от действия от страна на компаниите по отношение на седемте ключови стоки, които водят до най-голямото обезлесяване в селското стопанство в световен мащаб: продукти от дървен материал, палмово масло, соя, отглеждането на говеда, каучук, какао и кафе. Мерките, които компаниите могат да предприемат, включват 15 показателя за ефективност, като част от тях са надзор на борда, амбициозни цели и стабилен контрол на веригата за доставки. Общо 687 компании разкриха чрез CDP как са управлявали обезлесяването през миналата година. 

Въпреки предизвикателствата на COVID-19, през 2020 г. се наблюдава 27% увеличение на обезлесяването и свързаните с горите рискове. Експертите подчертават, че опасността за горите е по-голяма от всякога и процесът продължава да се ускорява.  
„Предприемането на действия по свързаните с горите рискове е от съществено значение за климатичните действия и има смисъл за бизнеса. Той може да стимулира икономическото развитие и да създава работни места, като допринася за екологично икономическо възстановяване от COVID-19 в краткосрочен план - като същевременно изгражда дългосрочна устойчивост", се казва в доклада, изготвен от платформата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: