Над $ 25 милиона ще струва на Starbucks уволнение заради расова дискриминация

Над $ 25 милиона ще струва на Starbucks уволнение заради расова дискриминация Снимка: foxbusiness.com

Шанън Филипс, бяла, като мениджър в Starbucks кафе във Филаделфия, през 2018 г. отказа на двама чернокожи младежи да използват тоалетната в заведението

Аргументът ѝ бил, че не са консумирали или купили нищо. Донте Робинсън и Рашон Нелсън, 23-годишни по онова време, обяснили, че очакват трети човек за бизнес среща, припомнят случая десетки американски и световни медии. Филипс обаче ги помолила да напуснат заведението, а междувременно персоналът извикал полиция и двамата неконсумирали клиенти били отведени с белезници.

Арестът им, заснет от множество охранителни и лични камери, плъзна вирусно в социалните медии и доведе до такива протести, че кафе гигантът се видя принуден да затвори за кратко време всичките си заведения в САЩ, за да проведе обучение наслужителите си срещу различни пристрастия, включително расови.

Впоследствие Шанън Филипс се видя уволнена, докато неин чернокож колега в същото заведение е запазил работата си, съобщи CBS. Адвокатите на Филипс казват, че "висшето ръководство на Starbucks е търсило изкупителна жертва, за да покаже, че предприема действия" след инцидента.

Федералният съд в Ню Джърси сметна, че веригата Starbucks е нарушила не само гражданските права на бившата си служителка, но и действащ закон на Ню Джърси, който забранява дискриминация на расова основа. Съобразно тези заключения, преди дни съдебните заседатели осъдиха Starbucks да плати на уволнената Шанън Филипс $ 600 000 компенсаторни щети и $ 25 милиона наказателни щети.

Адвокат по трудова заетост коментира пред CBS, че случаят е необичаен, но важен. „Решението по делото, което установи, че Starbucks носи отговорност за расова дискриминация по отношение на уволнен бял служител, изпраща сигнал, че от расова дискриминация са защитени представителите на всички раси, а не само смятаните за малцинства. Това трява да напомни на работодателите да обмислят внимателно действията си, за да гарантират, че спазват антидискриминационните закони в пълните им измерения”, смята експертът. 

Говорител на Starbucks каза пред TheIndependent, че на този етап компанията няма да коментара съдебното решение.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: