Швейцария отчете стотици случаи на расизъм през миналата година

Швейцария отчете стотици случаи на расизъм през миналата година Снимка: avim.org.tr

Според годишен доклад на консултантски центрове за жертви на расизъм, през 2022 г. в алпийската страна са документирани 708 случая на расова дискриминация, което е със 78 повече от 2021 г.

Проявите са традиционни – най-често на работното място (133 случая) и в образователния сектор (116 случая), сочи доклад на Федералната комисия срещу расизма (FCR) и humanrights.ch, публикуван в неделя. Други силно засегнати области са местната администрация (96 случая), местоживеенето (82) и частният сектор (67). 

Според доклада, по-големият брой случаи в образованието може да се обясни с по-добрата осведоменост на засегнатите ученици и техните близки. Значение има и фактът, че институциите обръщат по-голямо внимание на расистките инциденти и ги докладват по-често, казват от мрежата консултантски центрове.

Така например, директор на училище се е обърнал към тях, след като установил увеличаване на расистките инциденти сред учениците – в т.ч. обиди към млади хора от мигрантски произход, десни екстремистки символи и расистки надписи в тоалетните. В един клас се е разгоряла дискусия за расизма, след като и преподавателка е употребила думта „негър”.

Най-често срещана е дискриминацията и ксенофобията срещу лица от африкански произход, изразени в неравнопоставеност, обиди и унизително отношение. Миналата година работна група на ООН дори изрази загриженост „относно разпространението на расовата дискриминация и положението с човешките права на хората от африкански произход в Швейцария“.

Други форми на расизъм обаче също заслужават важно място в обществения дебат – като случаи на антиарабски, антимюсюлмански и антиазиатски расизъм. Цифрите, посочени в доклада, са само "върхът на айсберга", предупреждават авторите му, тъй като много расистки инциденти остават недокладвани.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: