Диетите на растителна основа могат да предотвратят бъдещи глобални зарази, казват лекари

Диетите на растителна основа могат да предотвратят бъдещи глобални зарази, казват лекари Снимка: Photo by Sven Scheuermeier on Unsplash

Група британски лекари подкрепиха призива за прекратяване на фабричното земеделие, за да се предотвратят бъдещи пандемии.

Д-р Джема Нюман от нестопанската организацията Plant-Based Health Professionals призовава обществеността да се откаже от яденето на месо като част от кампанията „Май без месо“. Рекорден брой хора участват тази година с 33 000 регистрации, в сравнение с 10 000 през 2019 г., а за 38 на сто от тези, които са се регистрирали тази година, е установено, че са го направили заради опасения около месната индустрия и болести като COVID-19, сочат данни на кампанията.

Хана Брадшоу, една от 23 000 нови участнички, казва, че тези притеснения със сигурност са били част от решението й да започне диета на растителна основа. „Има повече информация за месната индустрия, че причинява болести, и по-силни връзки между въздействията върху здравето ни в сравнение с диетата без месо."

Трудно е да се каже дали пандемията е оказала пряко въздействие върху решението на хората, обяснява съоснователят на кампанията Райън Александър, но „е ясно, че хората правят връзка между интензивното земеделие и грижите за общественото здраве“.


Какъв е проблемът с месото?


Зоонотичните заболявания, като COVID-19, са тези, които могат да се разпространяват между животни и хора. В световен мащаб те са били причина за много исторически огнища, включително H1N1 и Ебола. Има малко доказателства обаче, които предполагат, че консумацията на по-малко месо директно намалява появата на смъртоносни огнища на болести.

Според Програмата на ООН за околната среда най-важният фактор е увеличеното количество близки контакти между хора и животни като свине, прилепи или птици, което позволява на патогените да прескачат между видовете. През 2016 г. се идентифицира нарастващото посегателство върху животновъдството в естествените екосистеми като движещ фактор за зоонозните болести, предупреждаващ, че „революцията в добитъка“ може да доведе до потенциална катастрофа.

Някои политици и коментатори обвиняват Китай за COVID-19, но не споменават, че всички скорошни огнища на болест са причинени от човешката намеса при животни и техните местообитания - казва д-р Нюман, - пилешката салата или пицата с пеперони, която ядем, може да бъде следващият голям риск за здравето." Технологичните ферми в мащабни индустрии са като „времева бомба", добавя тя, а преместването на диетите ни далеч от месото може да помогне за преминаване към „по-безопасно бъдеще".


Подобряват цялостното ни здраве


Консултантът хематолог и директор на Plant-Based Health Specialists Великобритания, доктор Ширин Касъм, също смята, че има „спешна нужда“ да намалим консумацията на месо както за здравето на хората, така и за планетата.

Повече от 90 на сто от месото, което консумираме, се произвежда в промишлени крупни ферми, които осигуряват перфектните условия за генериране на нови инфекции с епидемичен и пандемичен потенциал.“ Технологичното земеделие също изисква широко използване на антибиотици, добавя той, което е допринесло за „драстично увеличение на броя на резистентните на антибиотици инфекции, засягащи хората".

Сега сме навлезли в ера, в която не са редки случаите, когато лекарите намират лечение на пациенти с бактериални инфекции, за които няма ефективни антибиотици.“

Д-р Касъм обяснява, че това е въпрос и на цялостното обществено здраве: „Ние знаем от десетилетия, че здравословната диета на растителна основа, която минимизира или елиминира месото, е свързана с едни от най-ниските проценти на хронични заболявания и по-дълъг и здравословен живот.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: