Акционери призовават Nestlé да намали нездравословните си продукти

Акционери призовават Nestlé да намали нездравословните си продукти Снимка: nairametrics.com

Институционални инвеститори с активи на стойност $ 1.68 трилиона поискаха най-голямата хранителна компания в света да ограничи дела на продажбите от храни, които са риск за общественото здраве

След констатацията, че една трета от печалбата на Nestlé идва от продажбата на нездравословни храни, миналата година компанията обяви нови здравни цели в стратегията си, планирайки до 2030 г. да увеличи с 50% продажбите на храни с по-висока хранителна стойност, припомня swissinfo.ch. Акционерите обаче отбелязват, че това не означава намаляване на продажбите на нездравословни продукти, чиято консумация днес се свързва с хронични състояния като сърдечносъдови заболявания и затлъстяване. 

В тази посока най-големите инвеститори на Nestlé препоръчаха по-добър баланс в „здравословните” цели, чрез продажбата на повече продукти от специализираното портфолио на компанията като кафе и бебешки храни, за сметка на нездравословните продукти.

Някои от акционерите дори бяха крайни, посочвайки, че от гледна точка на общественото здраве Nestlé се движи „малко в сивата зона”, а ангажименът на компанията за здравословни производства е стигнал до „задънена улица”.

Говорител на Nestlé заяви, че компанията не е съгласна с констатациите. Производителят на KitKat посочва, че един от първите е разкрил хранителната стойност на продуктите от цялото си портфолио и десетилетия наред коригира рецептурите си, за да създава по-здравословни храни и напитки. 

Nestlé използва широко маркировката за здравословни храни Health Star Rating (HSR), въведена от  австралийското правителство, която помага на потребителите да направят информирания си избор. В годишния си доклад за 2023 г. компанията отчете 37% увеличение на здравословния си асортимент и подобрение на HSR-индекса си. 

Според Nestlé, не е правилно да ограничи растежа си в „конкретни области”, да отслаби „ценни части” от производственото си портфолио и да създаде възможности за конкурентите, което практически би свело до нула ползите за общественото здраве

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: