Пиенето на чай подобрява мозъчните връзки, установиха учени

Пиенето на чай подобрява мозъчните връзки, установиха учени Снимка: https://pixabay.com/

Учени от Националния университет на Сингапур (NUS) представиха резултати от изследване, което може да промени разбирането ни за ползите от чая за човешкото тяло

  Тяхното изследване установи, че редовната консумация на чай може да помогне за подобряване на мозъчните връзки, което от своя страна може да доведе до по-ефективна обработка на информация и намалено използване на мозъчните ресурси.

 

Експериментът е проведен с участието на 36 души на възраст над 60 години. Изследователите сравняват група от тези, които пият чай 4 или повече пъти седмично, с тези, които изобщо не пият чай. Резултатите били поразителни – хората, които редовно пиели чай, показали по-ефективни мозъчни връзки.

Заслужава обаче да се отбележи, че изследването не  позволява да направим окончателни заключения какво точно в чая има положителен ефект върху мозъка.

Авторите на работата признават, че резултатите може да се дължат не само на самия чай, но и на други фактори, като структурната организация на мозъка или вкусовите предпочитания.

По-рано много учени вече   обърнаха внимание на положителните свойства на чая.

Известно е, че чаят може да намали риска от инсулт, има защитен ефект върху сърдечно-съдовата система, а също така помага в борбата със стареенето. Всичко това се обяснява с наличието на флавоноиди в чаените листа, които имат ценни свойства за човешкото здраве.

Може би в бъдеще ще видим нови посоки на изследвания и дори медицински разработки, базирани на разбирането на ефектите на чая върху мозъка и човешкото здраве.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: