Daily Mail: Червеното вино всъщност не укрепва здравето на сърцето

Daily Mail: Червеното вино всъщност не укрепва здравето на сърцето Снимка: https://pixabay.com/

Според кардиолога Лесли Чо от клиниката Кливланд (голям частен медицински център) в САЩ предполагаемата полза от червеното вино е силно преувеличена

Всъщност тази напитка може дори да увеличи риска от рак и сърдечни заболявания, съобщава Daily Mail.

Съществува феномен, известен като "френския парадокс". Същността му се крие в относително ниската честота на сърдечни заболявания при жителите на Франция с редовна консумация на червено вино и мазни храни. Има мнение, че червеното вино подпомага здравето на сърцето и кръвоносните съдове.

Кардиологът Чо казва, че подобно твърдение е неправилно. Тя подчерта, че доказателствата за ползите от червеното вино са неубедителни, защото са документирани само в наблюдателни проучвания. Това означава, че при провеждането им учените не могат да се намесват в естествения ход на събитията и най-често формулират заключения въз основа на информация, получена от участниците. Въпреки това, други фактори може да са отговорни за ниското разпространение на сърдечни и съдови заболявания сред французите.

Също така, според д-р Чо, няма убедителни доказателства, че виното е по-малко вредно от другите видове алкохол. Известно е, че съдържа съединения, наречени полифеноли.

Някои изследвания показват, че тези вещества спомагат за еластичността на кръвоносните съдове, укрепвайки вътрешната им лигавица.

Въпреки това, вероятно ще трябва да изпиете няколко хиляди чаши вино, за да постигнете тези полезни ефекти.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: