Тези храни за борба с артрита трябва да станат част от диетата ви

Тези храни за борба с артрита трябва да станат част от диетата ви

Здравословното хранене с пълноценни и силно витаминозни храни облекчава болката – и помага да свалите килограми

Близо три милиона души се диагностицират с артрит всяка година. Това е хронично заболяване, което може да има агонизиращи трайни последици. Въпреки че има някои лекарства, терапии и операции, които могат да намалят симптомите, диетата също играе голяма роля в управлението на артрита. Преминаването към храни, пълни с омега-3, антиоксиданти и витамини, може много да облекчи болката. Ето кои храни и напитки са най-подходящи за хора с артрит:

Потърсете антиоксиданти в зеления чай. Според Healthline, зеленият чай се използва за медицински цели от векове. Той е пълен с полифеноли и антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на възпалението и да забавят процеса на разрушаване на хрущяла.

Важен антиоксидант в зеления чай, наречен епигалокатехин-3-галат (EGCG), доказано блокира молекулите, които причиняват увреждане на ставите при хората с ревматоиден артрит. Зеленият чай може да помогне също за концентрацията и настроението и намалява шансовете за сърдечни заболявания и инсулт. Освен това полифенолите могат да намалят риска от някои видове рак.

Зехтинът помага не само на хората с артрит. PubMed Central откри проучване, при което мишки са хранени съсзехтин екстра върджин в продължение на шест седмици. Резултатите включват спряно развитие на артрит, намалено подуване на ставите, забавено разрушаване на хрущяла и намалени възпалителни процеси.

Ползите за здравето от зехтина екстра върджин са много сходни при хората поради многото си противовъзпалителни елементи. Той съдържа също няколко полезни за сърцето мазнини и олеокантал, които имат сходни свойства с много противовъзпалителни лекарства, които се дават на хора с артрит.

Healthline отбелязва, че витамините са решаващ елемент за борба с болката при артрит. Една храна, пълна с много витамин С, е салсата. Обикновено съдържа домати, лук и други зеленчуци, които съдържат не само витамини, но и фибри и антиоксиданти. Диетолозите препоръчват използването на салса като гарнитура за зеленчуци или крекери, вместо мазните дресинги и сосове, закупени от магазина. Салсата е относително лесна за приготвяне у дома, но обикновено се намира и в повечето магазини за хранителни стоки.

Киноата е чудесен заместител на пълнозърнести храни, които трябва да бъдат основна храна в диетата на всеки, особено на тези с артрит. Според Фондацията за артрит, киноата е една от най-здравословните пълнозърнести храни, тъй като съдържа много фибри, антиоксиданти, витамини и минерали.

Фондацията предлага да се изключат неща като бял хляб и бял ориз и да се заменят с пълнозърнести храни като киноа. Това може да понижи нивата на съединения в тялото, които предизвикват обостряния на артрита. Освен това пълнозърнестите храни могат да помогнат и за намаляване на теглото.

Броколите са богати на калций и витамини и са една от най-здравословните съществуващи храни.С високо съдържание на витамини К и С, те са и страхотно противовъзпалително средство. Проучване на PubMed Central установява, че над хиляда жени, които са ги консумирали, са намалили степента на възпаление.

Тази суперхрана също така съдържа съединение, наречено сулфорафан, за което е доказано, че предотвратява или забавя прогресията на остеоартрита. Фондацията за артрит казва, че съдържа също много калций и е идеален за поддържане на костите силни и здрави.Само 85 грама от тази суперхрана могат да ви заредят с всички хранителни вещества за деня!

Научно доказано е, че чесънът облекчава симптомите на артрит. Известен е със силните си противовъзпалителни свойства, които се борят с артрита. Според научно проучване с участието на 1082 групи близнаци, като единият близнак яде чесън, а другият не, този който яде чесън, има намален риск от остеоартрит.

Фондацията за артрит установява, че съединението диалил дисулфин в чесъна може да има способността да ограничава клетките в тялото, които причиняват увреждане на хрущяла. Проучване на PubMed Central казва, че чесънът може също така да намали риска от рак, сърдечни заболявания и деменция.

Черният шоколад е одобрен от диетолозите. Spine Universe посочва, че черният шоколад има много противовъзпалителни свойства. Съдържа съединения, които се борят с възпалението, като антиоксиданти и фитохимикали (химикали, открити в растителните храни).Въпреки че е противовъзпалително средство, насочено към облекчаване на симптомите на артрит, диетолозите призовават хората да не прекаляват. Просто приемайте малки порции, за да ограничите наситените мазнини и калории.Препоръчва се да се яде около 15-20 гр., защото съдържат целия вкус с малко калории.

Сините сливи намаляват риска от артрит. Според Фондацията за артрит, хората с артрит трябва да ядат редовно плодове. Сините сливи съдържат големи количества минерали, витамини, антиоксиданти и фибри, които могат да намалят риска от артрит, сърдечни заболявания и инсулт. Те са идеален пример за здравословен плод. Healthline посочва, че сините сливи изграждат кости и мускули, понижават кръвното налягане, помагат на храносмилането, намаляват нивата на холестерола и са с високо съдържание на калий, желязо и витамини. Ако яденето им не звучи твърде изкушаващо, опитайте да ги направите на сок.

Малка порция сьомга върши много работа. Хората с артрит, особено ревматоиден, имат повишен риск от лошо здраве на костите. Това означава, че трябва да ядат храни, които поддържат растежа на костите. Сьомгата може да помогне с това. При артрит често има загуба на кост около възпалените стави и лекарствата може да са тежки за костите ви. Сьомгата е с високо съдържание на витамин D и само 85 грама от нея могат да осигурят цялото препоръчително количество за целия ден. Освен това има омега-3 мастни киселини, които намаляват възпалението и поддържат здравето на сърцето.

Фасулът помага за намаляване на теглото и при увреждане на ставите. Не всички сортове имат силата да се борят с артрита, но тези, които дават най-доброто от себе си, са пинто, бъбрековиден и червен боб. Фондацията за артрит твърди, че те са пълни с фибри, протеини, фолиева киселина, калий, желязо и цинк.

Поддържането на здравословно тегло е важно за хората с ревматоиден артрит, тъй като намалява натиска върху понасящите натоварване стави. Освен това, фасулът може да ви накара да се чувствате сити с по-малко калории, което може да ви помогне и да свалите излишните килограми.

Консумирането на тези храни в дългосрочен план може да намали възпалението – и носи още много ползи!

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: