Здравословни храни, които можете да ядете, без да наддавате

Здравословни храни, които можете да ядете, без да наддавате

Качества на засищащата храна

Да не забравяме и гарнитурите – понякога са по-засищащи и пълни с вещества от основните меса. Ето няколко идеални примера:

 

Може да се каже, че аспержите са кралят на витамините. Имат витамини А, В-комплекс, С, Е, цинк и калий. Как може един-единствен зеленчук да съдържа толкова много добри съставки – и да е вкусен! Опитайте ги задушени в салати, изпечени с малко зехтин и морска сол, или ако искате да сте креативни, можете дори да пробвате няколко шишчета на скара. Вашите вкусови рецептори и коремът ви ще ви благодарят.

Сигурно сте чували за кафявия ориз, но знаете ли защо е толкова здравословен? Пълен с фитонутриенти, кафявият ориз всъщност може да намали риска от диабет, сърдечни заболявания и рак. Да, това е нишесте, но е пълно с фибри и е сравнително нискокалорично, така че определено включвайте кафяв ориз в диетата си от време на време!

Всички знаем старата градска легенда: ако ядете твърде много моркови, ще се превърнете в морков. Не се притеснявайте за това – морковите всъщност са супер добри за вас. Те са с изключително високо съдържание на вода и фибри, което ви държи сити за доста време. Оранжевият пигмент, наречен бета-каротин, всъщност няма да направи кожата ви оранжева, а ще помогне за укрепване на имунната ви система и зрението.

Когато животът ви поднесе лимони, моля, не си правете лимонада – твърде много захар. Вместо това ги използвайте, за да добавите вкус към всяко ястие – без калории и с много изразен вкус, лимоните са почти мечтаната диетична подправка. Изстискайте ги върху пиле, риба или дори върху салата като дресинг. Техният пикантен, класически вкус ще остави вкусовите ви рецептори щастливи и доволни.

 

Любимият плод (да, плод) на милениалите, авокадото е обожавано заради кремообразната си текстура, свеж вкус и естествена енергия. Авокадото укрепва зрението и сърдечно-съдовата система и намалява риска от някои видове рак. Съдържатонове здравословни мазнини (затова яжте умерено), така че ще имате достатъчно енергия, за да изкарате деня. Днес можете да добавите авокадо към почти всичко, но нищоне може да се сравни с класическия тост с авокадо: пюре от авокадо върху прясно приготвен хляб, полят с лимонов сок, сол и пържено яйце. 

На скара, печени или пържени, патладжаните винаги са вкусни. Освен това може да служат като основа за всяко зеленчуково ястие, което решите да приготвите. Лилавите зеленчуци са добър източник на насунин, флавоноиди, антиоксиданти, витамини и минерали. Що се отнася до ползите за здравето, патладжаните могат да намалят холестерола, да подобрят притока на кръв, да предотвратят образуването на кръвни съсиреци и да намалят риска от сърдечни заболявания. Незабравяйте и за предимствата на патладжана за вашия мозък!

Марулята има репутацията, че е с ниско съдържание на хранителни вещества и като цяло е по-нисък брат на зелето, спанака, къдраво зеле и броколите. Време е да спрете да мразите марулята! Ако изберете правилния вид (като например, не айсберг), марулите са пълни с хранителни вещества. Римската маруля има витамин B, фолиева киселина и манган, а повечето тъмнозелени и лилави марули също носят много ползи.

 

Минералите и витамините са в изобилие в бобовите растения като цяло. Те изглежда имат повече калий дори от бананите! Лещата е страхотна добавка към почти всяка кухня като източник на протеини и енергия. Тя е част от диетата DASH за контролиране на кръвното налягане, както и грейпфрута.

Броколите са не само един от най-вкусните зеленчуци, но и един от най-здравословните. Той е с ниско съдържание на калории, чудесен източник на фибри и калций и дори може да се бори с рака. Това наистина е суперхрана. За да запазите всички борещи се с рака съставки, гответе броколите си на пара – варенето или печенето в микровълнова фурна може да доведе до загуба на хранителни вещества.

 

Какво можем да научим от тези храни

Храните, които засищат, имат свойства, които са уникални за всяка една. Могат да имат висок обем, съдържание на протеини или фибри, и да са с ниска енергийна плътност. Включването на повече от тези храни във вашата диета може да помогне за намаляване на теглото в дългосрочен план. Като цяло, ако искате да отслабнете и не знаете откъде да започнете диетата си, тези храни са добра отправна точка.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: