Разкриха диета, която помага да се забави стареенето

Разкриха диета, която помага да се забави стареенето

Това показва ново изследване

Откажете се от периодичното гладуване, диетата на Аткинс, диетата на Дюкан, кето, палео, веганска, средиземноморска диета и всичко останало. Появи се нов метод на хранене, който не само ви прави по-здрави, но и ви подмладява, съобщава BBC Science Focus.

Ново изследване, проведено от Школата по геронтология "Леонард Дейвис" към Университета на Южна Калифорния, установи следното. Оказва се, че циклите на диета, имитираща гладуване (FMD), значително намаляват вероятността от развитие на различни заболявания и намаляват биологичната възраст на човек.

Разработена от проф. Валтер Лонго и неговия екип, програмата за хранене FMD е петдневна диета с високо съдържание на ненаситени мазнини и ниско общо съдържание на калории, протеини и въглехидрати. В продължение на тези пет дни на хората също така се позволява да консумират определени порции зеленчукови супи, енергийни барове, енергийни напитки, чипсове и чай. Освен това им се дават хранителни добавки.

В новото проучване участват две групи мъже и жени на възраст между 18 и 70 години. Доброволците преминават през 3-4 месечни цикъла на лечение. По време на тези цикли те съблюдават диетата FMD в продължение на пет дни, а след това се връщат към своя обичаен хранителен режим в продължение на 25 дни.

Кръвните проби на участниците след края на експеримента показват, че са намалели нивата на инсулинова резистентност и че хората имат средни нива на кръвната захар и на другите рискови фактори за възникване на диабет. 

Ядрено-магнитният резонанс разкрива намаляване на коремните и чернодробните мазнини при доброволците, което показва намален шанс за развитие на метаболитен синдром (група здравословни проблеми, които излагат хората на риск от възникване на диабет тип 2 или състояния, влияещи върху сърцето или кръвоносните съдове). 

Също така, тези хранителни цикли изглежда че подмладяват имунната система. Например, участниците са намалили биологичната си възраст средно с 2,5 години.

* Материалите от новинарски характер не могат да бъдат приравнени с назначаването на лечение от лекар. Консултирайте се със специалист, преди да вземете решение.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: