Със 150 млн. лв. държавата ще подкрепи земеделците

Със 150 млн. лв. държавата ще подкрепи земеделците Снимка: МС

Производителите на месо, мляко, плодове и зеленчуци, мед, маслодайна роза и лозя ще бъдат подкрепени с общо 150 милиона лева

Средствата ще бъдат отпуснати в срок до 30 юни, до когато е удължена на европейско ниво помощта, свързана с войната в Украйна. За целта ще бъдат преструктурирани средства от бюджета на Министерството на земеделието и храните и на Държавен фонд „Земеделие“.

Това обяви снощи министър-председателят  Николай Денков пред журналисти след среща с представители на браншови организации на земеделски производители.

В разговора в Министерския съвет участваха също министърът на земеделието и храните Кирил Вътев,  заместник-министри от ведомството и заместник-министърът на финансите Георги Клисурски.

Зърнопроизводителите, които са били на загуба през 2023 г., правителството също предлага да бъдат подпомогнати. Загубите ще бъдат доказвани чрез годишните декларациите, които следва да се подадат в НАП до края на месец февруари.

Необходимите средства са осигурени от бюджета на земеделското министерство и няма да са за сметка на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони. Акад. Денков напомни също, че има възможности и за нисколихвени заеми - на стойност 30 милиона в бюджета на ДФ „Земеделие“.

По отношение на промените в законодателството, касаещо сектора, продължава съвместната работа на ресорното министерство с производителите.

От бранша настояват подготовката на промените в законодателството да бъде ускорена, защото тези промени се очакват от много години.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: