Здравословни храни, които можете да ядете, без да трупате тегло – 3

Здравословни храни, които можете да ядете, без да трупате тегло – 3

Качества на засищаща храна

Ако сте привърженик не само на твърдите храни, минете и на супа.

И добавете малко подправки – не само солта на живота.

 

Твърдите храни често се смятат за по-засищащи от течностите. От друга страна, супите може да са по-засищащи от твърдите ястия със същите компоненти. Споредпроучване респондентите консумират 20% по-малко калории по време на хранене, когато в началото е сервирана супа. Няколко проучвания са установили, че редовното ядене на супа може да намали консумацията на калории, да увеличи чувството за ситост и да насърчи намаляването на теглото с течение на времето. Супите, приготвени с бульон, обикновено са по-малко калорични от тези с мляко или сметана. Предвидвсичко това, супите от бульон са по-добър вариант за вас, ако искате супа и внимавате за приема на калории. Супата в началото на хранене може да повиши чувството за ситост, да намали консумацията на калории и да ви помогне да отслабнете с течение на времето. Плюс това, кой би могъл да каже „не“ на супите от бульон? Те не само засищат, но са и вкусни!

 

Киселото мляко оглавява всеки списък със здравословни храни – и има защо. Можете да ядете кисело мляко за закуска, обяд или дори вечеря. Опитайте го чисто, или добавете малко горски плодове и мюсли за допълнителен вкус. Заредено с пробиотици, киселото мляко помага за ограничаване на мазнините, които тялото ви може да абсорбира, и добавя добри бактерии, които помагат на тялото ви да изчисти стомашно-чревния тракт. То дори помага за изгарянето на мазнини – така че няма причина да не добавите малко кисело мляко към ежедневието си!

Подправете малко живота си с люти чушки. Пикантните храни засилват метаболизма ви – помагат на тялото ви да изгаря мазнините по-бързо. Само от една люта чушка можете да получите достатъчно бета каротин за целия ден и ДВА ПЪТИ повече витамин С, отколкото ви е необходим за деня. Добри са за кожата, косата, ноктите и талията!

Никоя диета не е завършена без тон краставици. Те са предимно вода, така че са супер нискокалорични, както и засищащи – добавете краставица към обяда си всеки ден и вижте колко по-малко хляб ще ядете в резултат! Краставиците също облекчават подуването и задържането на вода – двоен резултат!

 

Салца може да се приготви от всички видове плодове и зеленчуци, но обикновено се зарежда с домати, лук и чушки. Всички тези зеленчуци имат тонове хранителни вещества и са супер здравословни. Освен това, салцата е на водна основа, а не на мляко или олио, което я поддържа нискокалорична – така че не се колебайте да хапнете!

Какво е копър, питате? Е, това е почти вълшебна подправка – какво ли не може да направи! Той е пълен с витамини и фибри и се използва за решаване на храносмилателни проблеми от десетилетия. Освен това може да намали подуването и да изхвърли токсините – а чаят от копър дори може да се използва за борба с глада!

Мммммм, чесново хлебче... нещото, от което се правят мечтите! Е, за съжаление, не можем да кажем, че чесновият хляб е одобрен за диета – но само чесънът със сигурност е. Той е пълен с алицин, който убива всички лоши бактерии или вируси, които може да имате. А здравият стомах е предпоставка за здраво тяло! Добавете чесън към вашите пържени картофи, омлети или, просто хапнете сурова скилидка! Определено си измийте зъбите след това.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: