Приложение за смарт часовници ще помага на глухи хора да „чуват"

Приложение за смарт часовници ще помага на глухи хора да „чуват" Снимка: Kamil S/Unsplash.com

To ще разпознава причинители на конкретни звуци и ще сигнализира потребителя чрез лека вибрация и съобщение на дисплея на смарт часовника.

Приложението SoundWatch е базирано на по-ранната технология HomeSound, която регистрира звуци в домашна среда с помощта на Microsoft PC таблети, поставени на различни места в дома. Технологията е била преработена, за да бъде съвместима със смарт часовници. 

 

Новата апликация е с подобрено разпознаване на по-голям набор от фонови звуци и такива с висока честота, които често остават нерегистрирани от подобен тип помощни приложения. Тя дава възможност на глухи хора или такива със силно ограничено звуково възприятие да се ориентират във външна среда, когато вършат ежедневните си дейности. 

 

Тъй като обработката или съхранението на звукови данни с помощта на облачна система повдига въпроса за защитата на лични данни, създателите са разработили локално отчитане на звуците на самия смарт часовник и изтриването им от локалната система в кратък срок.

 

Творческият екип на приложението споделя, че е трябвало системата да бъде "научена" да разпознава около 19 често срещани звука, като лай на куче, течаща вода, домашен звънец, почукване на врата, детски плач. Това е отнело внедряването на 31 часа записи на примерни разновидности на такъв тип звуци.

 

Екипът е работил близо две години върху AI системата на приложението, за да може SoundWatch да разпознава правилно заложените аудио сигнали. Въпреки това след проведени тестове с доброволци апликацията все още регистрира грешки при отчитането на някои звуци. 

 

Амбициите на създателите са да могат да подобрят приложението така, че то само да се „научава" на нови сигнали и потребителите да могат сами да обогатяват базата аудио  данни.

 

Един от водещите специалисти зад създаването на приложението SoundWatch e Друф Джаин, докторант към училището за компютърни науки и инжинерство „Пол Джи Алън" на Вашингтонския университет, който също е с увреден слух. Той споделя, че ползва апликацията от известно време и освен, че е много приятно да е "сигнализиран" за песента на птиците или звука на водопад около себе си, приложението е много полезно и в практически дейности като разминаването с колоездачи, например. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: