Пазете си ушите!

Пазете си ушите!

Слушалките и концертите могат да застрашат слуха на младежите – ето как да се предпазвате

Скорошно проучване, публикувано в BMJ Global Health, изчислява, че над един милиард души по света на възраст 12-34 години могат да бъдат изложени на риск от загуба на слуха, причинена от шум. Систематичен преглед и мета-анализ установиха, че 24% от младите хора участват в опасни слушателски практики, когато използват лично устройство за слушане (като слушалки), а около 48% го правят поне веднъж месечно, като посещават шумни събития (като концерти или клубове).

В това проучване „опасното слушане“ е свързано не само с това колко силен е шумът, но и колко дълго човек е изложен на него. Максималната препоръчителна доза на излагане на шум на човек е не повече от 85 dB (децибела) за осем часа на ден. Това е приблизително толкова шумно, колкото градския трафик или оживен ресторант.

Всеки три децибела увеличение на шума се равняват на удвояване на звуковата енергия, което означава, че времето на излагане трябва да бъде намалено наполовина (известно като „правилото за три dB“). Тоест, ако звукът на типичен концерт е около 105 dB, човек би превишил дневната си доза шум в рамките на около пет минути престой. Слушалките могат да достигнат сходни нива, когато се увеличат до максимална сила на звука.

Честото практикуване на небезопасни практики на слушане може да доведе до трайна загуба на слуха. За щастие има много лесни неща, които можете да направите, за да намалите този риск.

Тази статия е част от „Четвърт живот“ – поредица на британския The Conversation за проблеми, засягащи тези от нас на двадесет и тридесет. От предизвикателствата да започнем кариера и да се грижим за психичното си здраве, до вълнението да създадем семейство, да осиновим домашен любимец или просто да намерим приятели като възрастни. Статиите в тази поредица изследват въпросите и дават отговори, докато преминаваме през този бурен период от живота.

 

Да познавате риска

Важно е да се отбележи, че това проучване оценява само броя на младите хора, които биха могли да бъдат изложени на риск от загуба на слуха – то не отчита колко хора вече са развили загуба на слуха поради небезопасни практики на слушане. Авторите признават, че са необходими повече добре насочени проучвания, за да се разберат по-добре ефектите от излагането на развлекателен шум през целия живот.

Ние обаче знаем от проучвания на други видове шум колко вреден може да бъде той за слуха. Например проучвания, изследващи ефектите от излагане на професионален шум (като например от мощни строителни машини), показват, че това е свързано с високи нива на загуба на слуха и тинит (усещане за звънене или бръмчене в ушите). При такива работни места средното дневно излагане на шум може да надхвърли 100 dB. Подобни проблеми са открити и в музикалната индустрия, като приблизително 64% от поп-рок музикантите съобщават, че имат загуба на слух.

Теоретично, деликатните части на вътрешното ухо са еднакво податливи на увреждане от силна музика, както и от шумни машини и електрически инструменти. Редовното излагане на високи нива на шум може да унищожи сензорните космени клетки в ухото, които отговарят за усилването на ежедневните звуци. Увреждането им е необратимо, което означава, че причинената от шум загуба на слуха е трайна.

Ранните симптоми на увреждане на слуха могат да включват заглушен слух (като че ли имате памук в ушите) и шум в ушите – и двете могат да са често срещани след излагане на силен шум. Но въпреки че тези симптоми могат да изчезнат в рамките на няколко часа или дни, се предполага, че те може да са първоначални предупредителни знаци за по-коварно увреждане на части от вътрешното ухо.

Но въпреки че тези ранни признаци може да не са нищо повече от незначително раздразнение когато сте млади, тъй като загубата на слуха се влошава, това може да окаже значително влияние върху качеството на живот. Някои проучвания дори показват, че е свързано с депресия и когнитивен спад по-късно в живота. Ето защо е жизненоважно да се грижите за слуха си дори когато сте млади.

 

Защита на слуха

Първият и най-ефективен начин за намаляване на риска от загуба на слуха е премахването на шума при източника му. С други думи, намалете звука. Това е лесно с личните устройства за слушане, защото повечето смартфони вече са програмирани да предупреждават, когато сте слушали твърде дълго при висока сила на звука.

Но намаляването на звука може да е по-трудно, когато присъствате на шумни събития. За да се предпазите, ограничете излагането– или като се отдалечите от източника на звука (избягвайте да стоите пред колоните), или като си правите почивка на тихо място на всеки 15 минути. Също така се препоръчва да дадете на ушите си поне 16 часа почивка, ако прекарате около два часа в среда със 100 dB, като клуб или концерт.

Можете също да използвате средства за защита на слуха, като тапи за уши, при шумни събития. Те обикновено се считат за последна линия на защита, но може да са най-добрият вариант, ако не можете да ограничите излагането на шум – или не искате.

Еднократните тапи за уши от пяна ще помогнат за предотвратяване на загуба на слуха, причинена от шум, ако се носят правилно. Но те всъщност не са предназначени за слушане на музика и могат да приглушат музиката, което кара много хора да не ги използват. Музикантските тапи за уши са по-добро решение, тъй като са проектирани да балансират равномерно намаляването на шума във всички честоти, което запазва качеството на музиката.

Дори ако следвате тези мерки за защита на слуха си, все пак е препоръчително да го проверите при аудиолог. Въпреки че няма правило колко редовно трябва да проверявате слуха си когато сте млади, някои аудиолози препоръчват да направите поне един тест като сте на 20 години, за да служи като изходно ниво, и след това да се тествате отново на всеки пет години, за да наблюдавате всички промени.

Но ако редовно сте изложени на шум или вече имате известна загуба на слуха, препоръчително е да го проверявате по-често. Ако забележите внезапни промени в чуването, трябва незабавно да се свържете с личния си лекар.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: