Какво причинява на организма преместването на часовниците с един час напред

Какво причинява на организма преместването на часовниците с един час напред Снимка: Pixabay

Тази нощ местим часовниците с един час напред

На 27 март преминаваме към лятното часово време, съобщи БНР. В 3.00 сутринта в неделя стрелките трябва да бъдат преместени с един час напред.

При смартфоните и компютрите тази смяна става автоматично.

Смяната на времето смущава системите в човешкия организъм, казва д-р Лойд Джоунс - председател на американската асоциация за сърдечно здраве.

„Няколко дни след като сменим с час напред времето през пролетта сме свидетели на по-високи нива на хоспитализации поради инфаркти, инсулти и нарушения на сърдечния ритъм. За сравнение през есента, когато получим един час повече за сън, пък виждаме по-малко от очакваните приети в болници хора за същите тези проблеми със сърцето и мозъка.“

Смяната на времето се отразява по-зле на хората със сърдечносъдови заболявания, диабет, високо кръвно налягане и висок холестерол и пушачите.

„Все повече разбираме колко е важен за нашето здраве вътрешният ни часовник. Когато имаме един час повече за сън това означава по-ниски нива на хормоните на стреса и по-ниско кръвно налягане през следващите дни. Аналогично, когато загубим този час през пролетта нивата на хормоните на стреса са по-високи.“

Препоръките на лекарите са за сън между 7 и 9 часа всяка нощ за възрастни хора. Риск за здравето има както при по-малко, така и при повече часове сън.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: