Изненадващ страничен ефект на „синьото хапче”

Изненадващ страничен ефект на „синьото хапче” Снимка: vinmec.com

Мащабно проучване във Великобритания установи, че мъже, приемали виагра, показват с 18% по-малко предразположение към болестта на Алцхаймер

Констатацията дава известна надежда, че лекарства от този тип могат да бъдат пренасочени към предотвратяване на обща форма на деменция, пише Euronews Проучването включва близо 270 000 мъже, диагностицирани с еректилна дисфункция и без когнитивни проблеми. Средната им възраст е 58.5 години и състоянието им е било проследено за период от над 5 години. 

Около 55% от тях са приемали лекарства като силденафил (виагра), тадалафил (циалис), варденафил и аванафил, които действат чрез разширяване на кръвоносните съдове. Именно тези пациенти са показали намален риск от Алцхаймер, посочва проучването, публикувано в сп. Neurology. Няколко по-раншни изследвания също съобщават за "възможни невропротективни ползи" от прилагането на такъв тип медикаменти при животни. 

„Ние отчаяно се нуждаем от лечения, които могат да предотвратят или забавят развитието на болестта на Алцхаймер, но са необходими повече изследвания, за да се потвърдят тези открития, да се научи повече за потенциалните ползи и механизми на тези лекарства и да се разгледа оптималната дозировка“, казва в изявлението си д-р Рут Брауер, водещ автор на изследването от Факултета по фармация на Лондонския университетски колеж.

Д-р Иван Койчев, старши клиничен изследовател в Оксфордския университет и в Dementias Platform UK, който не е свързан с проучването, посочва, че „тези видове лекарства обикновено се приемат при необходимост”, така че е трудно да се определи в каква доза и колко често са ги приемали участниците в проучването. В тази връзка той препоръчва клинични изпитания, тъй като използването на вече съществуващи лекарства за предотвратяване на деменция е „обещаваща стратегия“. 

Изследователите вече предвиждат следващо рандомизирано контролирано проучване с двата пола, за да потвърдят причинно-следствената връзка между лекарствата и намаления риск от Алцхаймер - най-често срещаната форма на деменция, кояно засяга около 7,8 милиона души в Европейския съюз. Заслужава да се отбележи, че лекарства за еректилна дисфункция като виагра първоначално са разработени за лечение на хипертония и стенокардия. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: