Microsoft отново стана най-скъпата публична компания в света, измествайки Apple

Microsoft отново стана най-скъпата публична компания в света, измествайки  Apple Снимка: Pixabay.com

Съперничеството между двете корпорации води началото си от 80-те години на миналия век

В четвъртък Microsoft отново стана най-скъпата публична компания в света, измествайки компанията Apple от досегашното ѝ първо място. Акциите на разработчика на Windows поскъпнаха в началото на търговете с около 1%, благодарение на което пазарната му стойност се увеличи до 2,87 трилиона долара, докато акциите на "ябълковата" компания от Купертино, напротив, паднаха с почти 1%, съобщава днес Financial Times.

Успехът на Microsoft беше подпомогнат от бума на пазара на изкуствения интелект (ИИ), причинен от огромната популярност на чат бота ChatGPT на компанията OpenAI, в която Microsoft инвестира доста средства. Тази услуга непрекъснато расте от старта си в края на 2022 г. и продължава през следващата година. Освен това Microsoft се превърна в един от основните бенефициенти на този проект.

Apple остана настрана от бума на пазара на ИИ. В допълнение, опасенията за намаляване на продажбите на iPhone, особено в Китай, се отразиха негативно на нейната капитализация, което доведе до намаляване на оценката на перспективността на нейните акции от някои анализатори на Уолстрийт.

Съперничеството между Apple и Microsoft води началото си от 80-те години на миналия век, когато Apple обвини производителя на Windows в кражбата на множество елементи от нейната MacOS. Apple загуби нашумелия иск за авторски права, насочен срещу Windows в началото на 90-те години на миналия век, което отвори на Microsoft  пътя към лидерството на пазара на софтуер за персонални компютри в продължение на десетилетия.

Успехът на iPhone позволи на Apple най-накрая да изпревари Microsoft по пазарна стойност през 2010 г., като компанията запази тази си позиция в продължение на няколко години. През 2020 г. и 2021 г., по време на пандемията от COVID-19 компанията Microsoft за кратко изпреварваше Apple, благодарение на силните си позиции в областта на облачните изчисления на фона на бума на дистанционната работа, докато в същото време Apple се сблъска с проблеми в производството на iPhone поради спиране работата на заводите и проблеми с доставките. Обаче всеки път Apple си възвръщаше първото място в класацията на най-големите компании по пазарна стойност.

Докато компанията Microsoft се фокусира върху внедряването на технологии за изкуствен интелект в своите продукти, Apple възлага надежди, че пускането на слушалките със смесена реалност Vision Pro следващия месец ще открие нова ера на "пространствените изчисления" с нови възможности.

Изданието отбелязва, че на фона на стремителния ръст на пазара на ИИ акциите на производителя на ИИ-ускорители NVIDIA в момента са скочили нагоре и сега пазарната му стойност е с 250 млрд.долара по-ниска от капитализацията на Amazon, която в момента е около 1,6 трлн. долара.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: