Учени: Преходът към лятно или зимно часово време може да е опасен

Учени: Преходът към лятно или зимно часово време може да е опасен

Тези скокове във времето влияят на биологичните ритми

Съгласно съобщение на Daily Mail, професорът по циркадна неврология в Оксфордския университет Ръсел Фостър заявява, че преминаването към зимно или лятно часово време може да окаже негативно въздействие върху организма на човека.

Тези скокове във времето влияят на биологичните ритми и, както твърди професор Фостър, причиняват сериозни нарушения на съня. Според него това може да ни коства здравето.

Според резултатите от изследванията, проведени от Фостър и неговите колеги, се оказва, че преместването на стрелките на часовника, независимо дали напред или назад, винаги нарушава естествените циркадни ритми и човек започва да се чувства "не на място". Сънят се влошава, увеличава се раздразнителността.

Освен това, преходът от зимно към лятно часово време или обратно, влияе върху производителността на труда. Според учените рискът от инфаркти и инсулти се увеличава поради скоковете на кръвното налягане и ускореното образуване на тромби.

Много изследователи в тази област подкрепят твърденията на професор Фостър, тъй като това е много опасно за хора с отслабено здраве и за страдащи от сърдечно-съдови заболявания.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: