В Русия изобретиха импланти за "връщане" на зрението и слуха при хора с увреждания

В Русия изобретиха импланти за "връщане" на зрението и слуха при хора с увреждания Снимка: ТАСС/Рюмин Александр

Невронни чипове възстановяват зрението на напълно слепи хора, дори и на такива, с липсващи очи

В Русия изобретиха неврочипове за имплантиране в мозъка, за да връщат на хората с увреждания изгубените сетивни усещания - зрение, слух, а също и да се борят с неврологичните нарушения. Такива устройства се правят в Русия за първи път, съобщава изданието "Известия".

Микрочиповете ще бъдат инсталирани за директен контакт с кората на главния мозък. Чиповете за връщане на зрението се състоят от имплант, който се инсталира в мозъка и микрокомпютърни камери, преобразуващи видео изображението в сигнали за мозъка.

Чипът за възстановяване на слуха осигурява предаване на звук директно към кохлеята на вътрешното ухо, където се намират нервните окончания. Това устройство се състои от две части.

Третото устройство ще помогне на хората, страдащи от болестта на Паркинсон, хронични болкови синдроми, тремор, синдром на Турет и други неврологични разстройства.

Най-сложен и уникален е зрителният невроимплант. Новата технология е подходяща за хора, които напълно са загубили зрението си, дори и с липсващи очи, но с визуален опит и с неповреден мозък.

"Зрителният имплант вече преминава през последния етап от тестовете върху животни. През януари тази година го инсталирахме на маймуна, тестовете бяха успешни. През 2024 г. първите незрящи доброволци ще получат електронно зрение. Разчитаме, че операцията по инсталирането на такава технология ще стане широко достъпна в Русия през 2027 г.", каза Наталия Соколова, директор на Фонда за подкрепа на слепите и глухите "Съ-единение".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: