Изследователи за пръв път генерираха чиста енергия от графен


Изследователите се научиха да извличат енергия от топлинното движение на въглеродните атоми.
Екип физици от университета в Арканзас е разработил схема, способна да улавя топлинното движение на графена* и да го преобразува в електрически ток.

 
Експериментът на учените показал, че под въздействие на вечното хаотично топлинно движение вътре в графена една-единствена неподвижна плоча от това вещество с дебелина на един въглероден атом бавно вибрира и се огъва.

Енергоспестяваща схема, базирана на графен, може да бъде вградена в чип, за да осигури чиста, неограничена нисковолтова енергия за малки устройства или сензори“, отбелязва Пол Тибадо, професор по физика, участвал в експеримента.

За да преобразуват вибрациите на графена и генерирания от него променлив ток в постоянен, физиците от Арканзас използвали схема с два диода. Този експеримент доказа, че веригата генерира допълнителна мощност при натоварване.


Според изследователите, въз основа на тяхната методология, могат да бъдат създадени „милиони различни схеми“.

* Графенът е единичен равнинен лист от sp²-свързани въглеродни атоми. Той е една от алотропните форми на въглерода, двумерен вариант на тримерния графит. Той се причислява към ароматните съединения, макар че не е съединение. Графенът е изолиран за първи път през 2004 г. от професор Андре Гейм, който е удостоен с Нобелова награда през 2010 г.

Графенът има дебелина само един атом и е известен като най-тънкия материал на Земята. Той е 200 пъти по-здрав от стоманата и непроницаем за всички газове и течности, с голям потенциал за употреба, например антикорозионни покрития, непромокаеми опаковки и суперкондензатори.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: