Създадоха свръхпроводник на основата на графена

Създадоха свръхпроводник на основата на графена Снимка: wikipedia.org

Проводникът работи даже в мощни магнитни полета

Физици от Масачузетския технологичен институт (САЩ) създадоха свръхпроводник на основата на графен, който продължава да работи дори в мощни магнитни полета, съобщава сайтът nature.com.

Преди това изследователите установяват, че материалите на основата на графена имат необичайни свойства. Например от тях може да се направи изолатор-свръхпроводник: авторите залепват две парчета от този материал под определен ъгъл (1,1°) и получават т.нар. моаров модел.

В новата разработка учените създават трислоен материал, който се държи съвсем различно от това, което предсказва класическата теория на свръхпроводимостта.

Той запазва свръхпроводящите свойства, дори когато учените въздействат върху него с магнитни полета с индукция от около 10 тесла. Това е около два-три пъти над предела, който могат да издържат останалите свръхпроводници. Обикновено при такива условия те напълно губят свойствата си и не ги възстановяват дори след изчезването на магнитното поле.

Авторите смятат, че моаровият графен има такива необичайни свойства, тъй като той е свръхпроводник, в който двойки свързани електрони могат да заемат не едно, а три различни състояния.

Физиците планират да продължат да изучават свойствата на графена като свръхпроводник, а също така се надяват, че новото откритие ще се използва активно в свръхмощни системи за ядрено-магнитен резонанс и квантовите компютри, идеално защитени от смущения.

„Нашият материал се отнася към така наречените въртящи се спин-триплетни свръхпроводници. С помощта на материали от този вид, например, може да се подобри работата на квантовите компютри. [Надяваме се],че по-нататъшните експерименти с трислоен графен и други вещества ще ни позволят да създадем подобни свръхпроводници. Това ще бъде голям пробив в квантовото изчисление", казва Пабло Харило-Хереро, един от разработчиците, професор в Масачузетския технологичен институт.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: