Учени създадоха батерии от лед

Учени създадоха батерии от лед

Мощността им е едва 0,1 миливата

Учени от САЩ и Канада създадоха електрически батерии от лед. Засега мощността на тока е много малка - само 0,1 миливата, но това е перспективно направление. Изследователите са разработили електрохимични клетки, които могат да генерират електричество, съобщава Tech Xplore.

Моделът на батерията използва киселина, за да създаде разлика в рН между два слоя лед с добавянето на някои вещества. Зарядът в този случай се пренася от протоните, движещи се между слоевете поради разликата в киселинността. В качеството на електроди са използвани мрежа и алуминиева пластина. Всички материали са безопасни.

Учените предполагат, че използването на по-модерни и съвършени материали ще позволи да се увеличи мощността на батериите. Възможно е в бъдеще да се появят слънчеви панели, изработени от лед с добавяне на светочувствителни частици.

Основното предимство на такива батерии е, че те могат да бъдат поставени на обширни територии с хладен климат, например върху замръзнали езера или поля. Експериментът може също така да помогне да се отговори на въпроса за произхода на живота. Възможно е РНК, необходима за възникване на живота, да се е концентрирала върху леда на комети или метеорити.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: