Британците започнаха да прибягват до "отчаяни мерки", за да намалят сметките си за ток

Британците започнаха да прибягват до "отчаяни мерки", за да намалят сметките си за ток Снимка: pikist.com

Guardian: британците са принудени да изключват хладилника си, за да намалят сметките за електричество

Милиони британски семейства са принудени да изключат от мрежата хладилниците и фризерите си, за да спестят пари заради високите тарифи за комуналните услуги, съобщава изданието Guardian.

"Около два милиона британски семейства са принудени да изключат хладилника или фризера си, за да спестят пари", се казва в статията.

По данни на изданието, през май почти един милион семейства са изпаднали в такава ситуация, тъй като кризата и увеличаването на разходите за живот удрят по хората с ниски доходи. Четири от всеки пет семейства, които получават социални помощи, се ограничават в покупките на хранителни продукти, отопление и облекло.

"Според последното проучване на кризата с разходите за живот, проведено от благотворителната организация Joseph Rowntree Foundation (която провежда и финансира изследвания, насочени към справяне с бедността във Великобритания — ред), през октомври една четвърт (2,8 милиона) от домакинствата с ниски доходи в Обединеното кралство са се вкарали в дългове, за да плащат за храна, една трета са продали имущество, за да получат пари, а всяко шесто семейство е използвало услугите на обществени трапезарии“, отбелязва Guardian.

Изданието предполага, че през април 2024 г. британските власти възнамеряват да замразят размера на обезщетенията за населението в трудоспособна възраст, което ще обогати хазната, но ще принуди около девет милиона домакинства да загубят около 460 паунда от месечния си доход.

През май 2023 г. Управлението за финансов надзор на Обединеното кралство заяви, че броят на британските граждани, които изпитват затруднения с плащанията за жилищни и комунални услуги, се е увеличил от 7,8 милиона души през миналия май на 10,9 милиона през януари 2023 г., което представлява 21 процента от населението на страната.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: