Генералният директор на OpenAI призова за създаване на глобална коалиция за ИИ

Генералният директор на OpenAI призова за създаване на глобална коалиция за ИИ

За решаване на инфраструктурни проблеми

Главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман възглави усилията по създаване на глобален алианс между правителствата и лидерите в индустрията. Целта на тази коалиция е увеличаване на ресурсите, необходими за бързото развитие на технологиите за изкуствен интелект(ИИ), съобщава Bloomberg.

Тази седмица Алтман се срещна с инвеститори и държавни чиновници в Обединените арабски емирства. Беше обсъден въпросът как частните компании могат да си сътрудничат с правителствата за финансиране на скъпоструващата и мащабна инфраструктура, необходима за ИИ.

Новата инициатива излиза извън рамките на производството на чипове и включва обсъждане на дългосрочни енергийни решения и достатъчния капацитет на центровете за обработка на данни. Конкретните подробности за структурата на коалицията все още са на етап разработване.

OpenAI признава, че в момента се водят разговори за необходимостта от развитие на глобална инфраструктура в тези особено важни области. 

Според източници, запознати с мнението на OpenAI, огромните потребности от енергия на системите за изкуствен интелект са от особено значение за OpenAI. Алтман по-рано подчерта необходимостта от енергиен пробив за подкрепа на ИИ, предлагайки като потеницално решение развитието на слънчевата енергия или ядрения синтез.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: