Създадоха проводници за първите въглеродни компютри

Създадоха проводници за първите въглеродни компютри Снимка: euro.cz

Транзисторите, базирани на въглерод, потенциално могат да увеличат скоростта на компютрите и да намалят консумацията на енергия с повече от хиляда пъти.

Химици от Калифорнийския университет в Бъркли (САЩ) за пръв път създадоха проводящи нишки (проводници) от въглерод. Те ще са основата на първите въглеродни транзистори, които ще осигурят по-бързи изчисления.

 

Транзисторите, базирани на въглерод, а не на силиций, могат потенциално да увеличат скоростта на компютрите и да намалят консумацията на енергия с повече от хиляда пъти.

 

Освен това такава технология може да помогне за създаването, например, на мобилен телефон, който издържа едно зареждане в продължение на няколко месеца. Досега обаче изследователите не разполагаха с необходимите инструменти, за да създадат такива въглеродни транзистори и да ги внедрят в компютрите.

 

Учени от Калифорнийския университет в Бъркли публикуваха в списание Science статия, описваща проводящи нишки от графенови нановлакна. Новите нановлакна са тесни, едномерни лентички от графен с дебелината на атом, които се състоят изцяло от въглеродни атоми.

 

Новите проводници с метална проводимост представляват всъщност модифицирани графенови нановлакна. Те са разработени по такъв начин, че с помощта им да могат да се провеждат електрони между полупроводникови нановлакна в транзистори, състоящи се изцяло от въглерод.

 

Учените променят обикновените графенови влакна по такъв начин, че се нарушава само една химическа връзка на всеки 100 атома от материала. Това им позволява да увеличат „метализирането" на материала 20 пъти.

Сега изследователите планират да проектират от своя набор от полупроводникови, диелектрични и метални графенови нановлакна работещи въглеродни транзистори.

 

Интересни факти за графена

 

Графенът е материал, разновидност на въглерода, който е много по-добър проводник на електричество и топлина от всичко друго, познато на човечеството. Още по-интересно е, че това е най-твърдият и същевременно най-гъвкавият материал на планетата.

 

С дебелина от само един атом, листът графен често е наричан материал-чудо.

 

Експерти прогнозират, че графенът може да промени изцяло начина, по който приемаме електрониката.

 

Ако материалът навлезе в масовото производство, ни очакват гъвкави устройства, супербързи квантови компютри, електронно облекло и устройства, които могат да комуникират с клетките в човешкото тяло.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: