Центровете за данни на ИИ вече консумират енергия колкото малки градове, климатът страда

Центровете за данни на ИИ вече консумират енергия колкото малки градове, климатът страда

Според критиците

Washington Post съобщава за надигаща се енергийна криза, доколкото въвеждането на изкуствен интелект (ИИ) води до рязко увеличаване на потреблението на електроенергия, което потенциално може да удължи зависимостта на страните от изкопаеми горива. В статията отделно се отбелязва САЩ.

Центровете за обработка на данни на технологичните гиганти, по отношение на потреблението на енергия, наподобяващи малки градове, играят ключова роля в тази ситуация, консумирайки огромно количество енергия, въпреки обещанията за "екологичност", пише изданието.

Критиците твърдят, че енергийните потребности на ИИ задълбочават пролема с използването на изкопаеми горива, а някои въглищни централи се възраждат, за да стабилизират енергийните системи на фона на нарастващите нужди на центровете за данни. 

Въпреки заявленията на технологичните компании за компенсиране на емисиите за сметка на закупуване на възобновяема енергия, скептиците твърдят, че тези усилия само прехвърлят тежестта върху по-широката мрежа, увеличавайки зависимостта от природен газ и други замърсяващи източници.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: