Чехия произведе повече слънчева енергия, отколкото може да консумира

Чехия произведе повече слънчева енергия, отколкото може да консумира Снимка: Euronews

Наложи се чешката енергийна компания ČEPS да изключи стотици слънчеви панели, след като през слънчевия уикенд произведоха повече енергия, отколкото електропреносната мрежа може да поеме

При ясно време слънчевите панели често произвеждат повече енергия, отколкото може да се използва, и ако няма къде да се съхранява, излишната енергия дестабилизира мрежата и поврежда електрическото оборудване. В екстремни ситуации колебанията в напрежението може да предизвикат прекъсване на електрозахранването, отбелязва Euronews.

За да предотврати потенциални щети, в понеделник ČEPS изключи около 400 MW батерии, т.е., близо една шеста от общия капацитет на слънчевата енергия в страната. „ČEPS реши да активира плана за постепенно спиране, след като изчерпа обичайните оперативни мерки за управление на електроенергийната система“, се казва в изявление на компанията.

Тази ситуация за пореден път доказва неадекватността на системата за съхранение на енергия в страната, подчерта Ян Крчмар, изпълнителен директор на Чешката соларна асоциация. В интервю за чешкото издание Seznam Zprávy той е категоричен: „Чешката република не е готова за бум на възобновяемата енергия, защото нямаме никакви съоръжения за съхранението ѝ”.

Обикновено Чехия насочва излишната енергия към съседни страни, но в понеделник това не беше възможно, тъй като Дания, Португалия и Словения също са произвели повече от необходимото им електричество. 

В зората на производството на електроенергия от слънчеви панели и ветрогенератори, скептиците твърдяха, че така никога няма да се произведе достатъчно електричество, за да отговори на нуждите на човечество. Оказа се, че критиците грешат. През 2022 г. от вятъра и слънцето са генерирани 12% от световното електричество, което е рекорд за всички времена. За 18-та поредна година и през 2022 г. слънчевата енергия е най-бързо растящият източник на електричество, надхвърляйки производството от 2021 г. с 24%.

The Making Of A Pumped Hydro Water Battery In Switzerland - With Video -  CleanTechnica
Швейцарската "водна батерия" с капацитета на 400 000 батерии за електромобили,  снимка - cleantechnica.com

ЕС е лидер в тази надпревара, произвеждайки през 2022 г. една пета от електроенергията си от вятърна и слънчева енергия, което означава, че за първи път Европа получава повече енергия от чисти енергийни източници, отколкото от изкопаемия природен газ. Но ситуации като тази в Чехия показват необходимостта от инвестиране в капацитет за съхранение на тази енергия.

Начините са много – например, химически батерии, както и "гравитационни” батерии. Според проучване от началото на тази година, преобразуването на изоставени мини в такива батерии може да съхрани до 70 теравата енергия – т.е., достатъчно, за да покрие ежедневните нужди на света. И тъй като популярността на възобновяемата енергия расте, ще расте и необходимостта от съхранението ѝ, по който проблем работят инженери в целия свят. 

Миналата година Швейцария предложи иновативно решение,  като построи "водна батерия", с капацитет да съхранява електроенергия, колкото 400 000 батерии за електромобили. Съоръжението представлява два басейна, разположени на различна височина. При излишък от енергия, водата от по-ниския се изпомпва към по-високия и когато излишъкът се изчерпи и напрежението падне, високия басеин се отприщва и освободената вода с цялата си мощ се излива в по-ниския басейн, задвижвайки турбини. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: