Профсъюз заплаши да остави без ток филмовия фестивал в Кан и Ролан Гарос

Профсъюз заплаши да остави без ток филмовия фестивал в Кан и Ролан Гарос Снимка: https://pixabay.com/

Асоциацията на френските енергийни работници към профсъюзния център "Обща конфедерация на труда" обеща на президента Еманюел Макрон 100 дни на "гняв и протести"

Така организацията реагира на изказването на държавния глава за "100 дни помирение" след въвеждането на пенсионната реформа.

Синдикатът заплаши да остави без ток филмовия фестивал в Кан, Гран при на Формула 1 в Монако, тенис турнира Ролан Гарос и театралния фестивал в Авиньон.

„Макрон обеща, че ще ни успокои за 100 дни. Обещаваме му 100 дни гняв и протести. Изобщо не се смирихмне. <...> През май правете каквото искате! Филмовият фестивал в Кан, Гран при на Монако, Ролан Гарос, фестивалът в Авиньон могат да се проведат на тъмно“, се казва в изявление на съюза (цитирано от BFMTV).

Реформата на Еманюел Макрон повишава възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години до 2030 г. Тя беше приета от правителството, заобикаляйки парламента. Опозиционните партии гласуваха вот на недоверие към правителството, но само 278 депутати гласуваха за неговото напускане при необходимите 287 гласа. 

Реформата доведе до множество протести и стачки.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: