Нобелов лауреат създаде покритие, което унищожава коронавируса

Нобелов лауреат създаде покритие, което унищожава коронавируса

Опитите им показали, че 90% от частиците на патогените се унищожават, съобщи Константин Новоселов

Нобеловият лауреат Константин Новоселов и колегите му от швейцарския Шафхаузенски технологичен институт създадоха покритие на базата на графена, което деактивира 90% от частиците на новия коронавирус, вируса на грипа и други патогени, съобщава ТАСС. Новината е съобщил самият учен на онлайн пресконференция. 

"В момента работим върху създаването на нови функционални материали, способни да реагират на измененията на външната среда и да променят структурата си. Опитахме се да ги използваме в борбата срещу коронавируса, като създадохме покритие на базата на двумерни материали и полиелектролити, които могат да унищожат вируса", каза той. Тези материали, които са форма на графен - двумерен въглерод, са способни да реагират на приближаването на частиците на новия коронавирус или други патогени и да променят структурата си така, че протеиновата обвивка на вируса започва да се разрушава. 

Новоселов и колегите му изпитали действието на това покритие, като проследили как то взаимодейства с разтвори, съдържащи частици SARS-CoV-2 и различни щамове на грипа. Опитите им показали, че 90% от частиците на патогените се унищожават, което означава, че тази форма на графен може да се използва в борбата срещу новия коронавирус. 

"Това е пример за взаимодействието между науката и бизнеса и за това, как те могат да помогнат за придвижването на разработките от лабораторията до широкото им практическо приложение. Без вниманието, което започна да се обръща на науката заради коронавируса, това едва ли би станало възможно", каза ученият. 

Новоселов и Андре Гейм, и двамата европейски учени от руски произход, получиха Нобеловата награда за физика през 2010 г. за работата им по създаването на свръхтънката форма на въглерод - графен. Това е материал, състоящ се от слой въглеродни атоми с дебелина само един атом, който е много по-добър проводник на електричество и топлина от всичко друго, познато до момента. Графенът тежи едва 0.77 грама за кв. м., и е 100 пъти по-здрав от стомана със същата дебелина.  

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: