Подземните чудеса на света

Подземните чудеса на света Снимка: ecobnb.com

Катакомби и подземни съоръжения има по целия свят, но са малко известни, така че ако планирате лятна почивка в Европа, можете да видите някои от най-забележителните

Наред със световноизвестните катакомби в Рим, Неапол, Париж и др., Старият континент предлага още интересни, но по-малко известни постижения на подземната архитектура. 

Храмовете на Човечеството са подземен комплекс на около 60 км от италианския град Торино. Изградени от последователи на философията Даманхур (www.damanhur.it), подземните катедрали, разположени на пет етажа с дълбочина до 72 м, са най-голямото подземно съоръжение в света, изкопано в планината на ръка. Строителството започва през 1978 г. и продължава 16 години. За осемте храма и свързващите ги тунели, с обща площ 16 хиляди кв. м., се влиза през скромна постройка на повърхността. Богато украсен с близо 800 кв. м стенописи и 50 кв. м мозайки от камък и стъкло, съвременният храмов комплекс, който дълго време остава скрит дори за италианското правителство, в крайна сметка е признат за произведение на изкуството и от 1996 г. е отворен за посетители извън еко-обществото „Даманхур”, чиито членове живеят в свой собствен свят, със собствена валута, образователна система, административни органи и пр.

Бившата солна мина във Величка, Полша, която съществува от ХIII век, също привлича любителите на подземния туризъм. Тук сол се е добивала почти осем века, но през 2007 г. производството е спряно и коридорите и залите с обща дължина 250 километра, са превърнати в истински подземен свят на 7 етажа, достигащ на места почти 200 метра под земята. Освен невероятни солни колони, скулптури и езера, мината приютява и 14 параклиса, един от които, наречен „Светата книга” е граден около 25 години. Разположена в близост до Краков, солната мина във Величка е сред обектите в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Солната мина във Величка, Полша, снимка - fullsuitcase.com

Катакомбите на Ихлава са впечатляваща подземна структура в южна Чехия, построена през XIII - XIV век. Двадесеткилометровите тунели на дълбочина 12 метра са използвани като складове със стотици бъчви бира и вино, като скривалища през средновековните войни, а по-късно като бомбоубежища. Но в тези катакомби има и нотка мистицизъм: туристи твърдят например, че са чули звуците на орган. Най-мистериозното място е един коридор на 11 метра дълбочина, който необяснимо как, от само себе си свети в зелено. Според най-разпространената научна версия, по време на Втората световна война германците са експериментирали в подземната галерия с фосфор и вероятно останките му излъчват необичайното зелено сияние.

Чешские катакомбы Йиглава
Катакомбите в Ихлава, Чехия, снимка - magic-relax.ru

Бункерът Пионен е впечатляващо подземие на 30 м дълбочина под парка Витаберг в Стокхолм, построено през 1943 г. по поръчка на шведското правителство в случай на сериозна заплаха от планетарен мащаб – ядрена война, например. От 2000 г. до 2008 г. , с участието на на големия шведски интернет доставчик Bahnhof ISP,  бункерът е преоборудван в Център за обработка на данни и сега приютява около 8 000 сървъра в четири помещения, разположени сред футуристична среда с изкуствени водопади, тропически растения и дори голям аквариум с цветни риби.

Бункерът Пионен приютава 8 000 сървъра, снимка - archdaily.com

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: