Седем природни феномена, заради които си струва да пътувате


Трябва да сте на точното място в точното време, за да видите тези небесни и земни чудеса

Кливланд. Тромсьо, Норвегия. Гибън, Небраска. Рурал Куинсланд, Австралия. Какво е общото между тези отдалечени помежду си места? Там са някои от най-зрелищните природни феномени в света, на които можете да станете свидетели.

Тези седем чудеса, които трябва да видите, включват епично затъмнение, ослепително представление на цветя, масивна миграция на птици и див водовъртеж, който вдъхновява поезията и прозата в продължение на почти хилядолетие. За много от тези явления очарованието е в ефимерността. Можете да посетите Париж, Disney World, или плажовете на Канкун по всяко време, но камбанките във Великобритания цъфтят само веднъж годишно, а следващото пълно затъмнение в САЩ няма да е по-рано от няколко десетилетия.

Голямото американско затъмнение

На 8 април пълно слънчево затъмнение ще пресече диагонално САЩ, от южен Тексас до североизточен Мейн, потапяйки пролетния следобед в зловещ мрак. Пълното затъмнение ще продължи най-много 4 минути и 28 секунди, намалявайки с придвижването на затъмнението на североизток. Наблюдателите на затъмнения вече грабват хотелски стаи и Airbnb в градове по трасето – Остин, Литъл Рок, Кливланд, Бъфало, Бърлингтън, Върмонт. Очилата за затъмнение – задължителни за безопасно гледане – вероятно ще скочат с наближаването на събитието, така че вземете си сега. Ако не уловите това затъмнение, следващият ви шанс за пълно затъмнение в долните 48 щата е 2044 г.

Изключително драматично северно сияние

Експертите прогнозират, че танцуващото зелено и лилаво на северното сияние ще бъде най-интензивно от две десетилетия насам, благодарение на слънчевия максимум или период на повишена активност на слънчевата повърхност. Тази активност би трябвало да направи северното сияние (известно също като полярно сияние) по-видимо по-на юг от обикновено – вероятно чак до 40-тия паралел на север, който пресича северните Съединени щати. Това означава, че хората на места като Северна Калифорния, Индиана и Ню Джърси могат да зърнат небесно представление. Но най-добрите места за гледане все още са далечните северни градове като Феърбанкс, Аляска; Тромсьо, Норвегия и Рованиеми, Финландия. Светлините обикновено са най-силни по време на пролетното и есенното равноденствие, през март и септември. Програмата Aurora Forecast на Университета на Аляска предлага по-специализирани прогнози.

Миграция на пясъчен жерав

Една от най-големите миграции на Земята лети (образно казано) под радара, тъй като се случва в слабо посещавания щат Great Plains в Небраска. Всеки март повече от половин милион пясъчни жерави се спускат по река Плат в Небраска по пътя към местата си за гнездене в Канада и Аляска. Над80 % от пясъчните жерави в света използват един и същ участък от реката от 120 км. Центърът Iain Nicolson Audubon с площ от около 12 квадратни километра в Rowe Sanctuary в Гибън, Небраска, предлага обиколки с екскурзовод по изгрев и залез, когато елегантните силуети на жеравите изпълват оранжево-розовото небе и тяхното бърборене изпълва ушите ви. 

Цъфтеж на синята камбанка

В средата на пролетта британските гори избухват с един от най-славните и ефимерни природни феномени: цъфтежът на камбанки. Утешителна награда за влажните зими на нацията, деликатните виолетови цветя покриват горите на острова като лилава река. Woodland Trust има часовник Bluebell, който проследява цъфтежа, докато се разгръща в цялата страна. Но не ги берете – WoodlandTrust предупреждава: „Ако откъснете камбанка, мнозина вярват, че ще бъдете подмамени от феите и ще се скитате изгубени завинаги.“

Водопадът на вечния огън

Този малък буколичен водопад в западен Ню Йорк има една изключително фотогенична характеристика: пещера, осветена от танцуващ оранжев пламък. Той достига около 20 с м и се подхранва от природен газ, проникващ дълбоко изпод земята. Изследователи от университета в Индиана, изучаващи пламъка, смятат, че газът произхожда от шистите Rhinestreet – формация, датираща от периода на горния девон, преди около 380 милиона години. Газът достига повърхността на около 400 метра по-нагоре, през пукнатини, създадени от тектонична активност. Пламъкът се вижда през цялата година, но понякога трябва да се запали отново (така че носете запалка или кибрит). Водопадът се намира в Chestnut Ridge Park, в предградията на Бъфало, и е достъпен по пътека от 800 метра. Най-хубавото време за посещение е есента, когато листата са златисти и не вали.

Облаци Утринна слава 

Едно от най-редките и зрелищни облачни образувания в света може да се види между септември и ноември над австралийския залив Карпентария. Утринна слава е дълъг облак с форма на тръба, прорязващ небето на дължина до 62 мили. Обикновено се образува сутрин в края на сухия сезон в региона и често е последван от гръмотевични бури. Morning Glory привлича фотографи, както и пилоти на планери, които „сърфират“ по силните възходящи вълни. Най-популярното място за наблюдаване на тези облаци е малкият изолиран град Бърктаун с население 238 души в Куинсланд.

За местните народи Gangalidda и Garawa в района облакът има културно и духовно значение – те вярват, че това е източник на енергия, която носи духовете на техните предци. Също така е и индикатор за промяна на времето от сухо към влажно. 

Водовъртежите Moskstraumen

В южния край на норвежкия архипелаг Лофотен всяко лято от океана излиза звяр. Moskstraumen е водовъртеж или система от мощни водовъртежи, в този случай широки до 50 метра, създаващи вълни, от които морето изглежда като кипящо. Създаден от ветровете и подводната топография на района, той е бил обект на оди още от дните на старонорвежките поети, вдъхновявал е писатели като Едгар Алън По, Херман Мелвил и Жул Верн. Най-доброто време за разглеждане на Moskstraumen е юли и август, когато водовъртежът е най-силен. Местните туристически компании предлагат лодки за разглеждане на забележителности, оборудвани със спасителни костюми.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: