Чешка пивоварна печели наградата „Европейско наследство”

Чешка пивоварна печели наградата „Европейско наследство” Снимка: lobec.cz

Пивоварната Лобец е един от 30-те проекта за възстановяване на традиционни европейски дейности, които тази година ще бъдат отличени с Europa Nostra Award

Наградата ще бъде връчена следващия месец във Венеция. Ще я получи чешкият архитект Павел Проуза, който е възстановил почти напълно опустошената сграда на историческата пивоварна. В обекта от епохата на Ренесанса в Лобец, село северно от Прага, сега отново се произвежда бира, след като архитектът и съпругата му влагат всичките си спестявания в тази  високорискова инвестиция

Но рискът изглежда им се отплаща, тъй като пивоварната вече произвежда почти 100 000 литра бира годишно, която не остава неизпита в страната, известна с любовта си към пенливата напитка – Чехия е първа в света по консумация на бира със 139 литра на глава от населението годишно и през последните десетилетия в страната никнат стотици малки пивоварни.

Двамата Проуза купили полусрутената сграда през 2007 г в плачевно състояние, макар че в началото на миналия век Лобецката пивоварна произвеждала над един милион литра бира годишно. Предприятието процъфтява до Втората световна война, но след това било национализирано и новата комунистическа власт превърнала сградата в складове, работилници и работнически жилища. 

След падането на комунизма, бившата пивоварна сменя няколко собственика, но всичките я използвали основно като източник на строителни материали. От ценните пивоварни съоръжения останали само два водни резервоара - „бяха твърде големи, за да  ги отмъкнат“, казва Проуза.

Pivovar v Lobči na Kokořínsku opět ožívá — ČT24 — Česká televize
Пивоварната преди ремонта, снимка - ct24.ceskatelevize.cz

Със собствените си спестявания, плюс банкови заеми и субсидии от местните власти и ЕС, семейството започва ремонт и търсейки оптимални икономии, през 2014 г. двамата продават апартамента си в Прага и се местят Лобец. Година по-късно отварят пивоварната, ресторант и малка музейна експозиция. „Вече осем години печелим. Тази година нямахме нужда от субсидии”, казва Проуза.

Техният майстор пивовар - местен ентусиаст - произвежда стандартния лагер, но и бира по местни рецепти, подправена с билки, които Проуза отглежда в градината. Пивоварната е популярна цел за колоездачи от Прага и страната, но се развива и като културно пространство с програма от концерти и изложби.

„Смелият проект е пример за успешно управление с ограничен финансов ресурс”, пише в оценката на Europa Nostra Award. „Възраждането на пивоварната върна живота в селото и дори мотивира някои от съседите на пивоварната да ремонтират жилищата си в първоначалния им стил”, казва пред AFP кметът на Лобец Зузана Симонкова. 

Павел Проуза описва себе си като "мениджър, шеф, градинар, качествен контрол, сервитьор и чистач, винаги на повикване” в пивоварната. Двойката, която има три деца, сега се е насочила към реставрацията на историческа вила. „Това сме научени да правим и трябва да го правим – да спасяваме стари сгради и... да сервираме бира”, казва специалистът по архитектура, с поглед към следващия „смел проект”. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: