Най-старият град в Словения успешно съчетава историческото си наследство с иновациите

Най-старият град в Словения успешно съчетава историческото си наследство с иновациите Снимка: kongres-magazine.eu

Разположен на река Драва, римският град Птуй се радва на нов живот, излъчвайки чар и елегантност, след години пренебрегване на индустриалното сърце на града, довело жителите му до отчаяние

Но градът с население от около 23 000 души сега кипи като кошер на културни и професионални дейности.

С € 2.1 милиона от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), който се фокусира върху инвестиции подкрепящи икономическия растеж, създаването на работни места, конкурентоспособността и устойчивото развитие, плюс € 2.2 милиона от местната община и € 539 000 от Министерството на околната среда, старата стъкларска фабрика и околните улици в историческия център на Птуй  се превърнаха в предпочитан форум за събития.

С трансформацията на пространството се зае словенска компания за архитектура и дизайн Elementarna, кояго заложи на съчетанието между традиционни и супермодерни архитектурни решения. Подчертавайки, че Птуй е един от най-старите градове в Словения, арх. Матевж Залар разказа пред Euronews: „Беше наистина западнал. Така че решението ни започна с това да премахнем всички коли и да идползваме традиционните строителни материли, като отново дадем улиците на гражданите, вместо на колите”

Старата стъкларска фабрика е превърната в Център за събития с няколко изложбени зали и сцени, eдна от които отваря стъклената си фасада към малък градски площад, превръщайки го в зрителна зала на открито. 

Revitalization of Old Glassworks and surrounding urban areas of Ptuj by  ELEMENTARNA | The Strength of Architecture | From 1998
Снимка - metalocus.es

Училищата в района редовно използват новото културно пространство. „В тази реновирана фабрика за стъкло, разполагаме с нови пространства с много високо качество и страхотна акустика. Това създава у децата усещането за истински театър и ги вдъхновява“, обяснява пред Euronews учителят по драма Ажда Валцл.

Елементи от стъкло и бетон са  слети майсторски със старата фасада, създавайки хармоничен, завършен облик. Обновлението обхваща над 1300 м2 от стария град, прилежащите му средновековни алеи и старинния площад.

„Целта беше да съживим историческия център, да пресъздадем това пространство, да му дадем цел и да го превърнем в притегателен център за младите хора в града. Сега в района има няколко културни асоциации, които работят и с възрастни хора, за да насърчим връзките между поколенията”, казва Нушка Гайшек, кмет на Птуй. Тя е доволна от новите възможности за жителите на града, но и от факта, че обновяването му привлича и хората от региона, а вече и туристи от цялата страна и чужбина.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: