Сардиния – част от Европейския съюз, но и нещо повече

Сардиния – част от Европейския съюз, но и нещо повече Снимка: islands.com

Редица автономни области в Европа се ползват от предимствата на ЕС, но държат и на определени привилегии

Според италианската конституция, пет области на Ботуша имат автономен статут – Фриули-Венеция-Джулия, Сардиния, Сицилия, Трентино-Алто Адидже и Вале д’Аоста. Както всички от тях, като част от Италия Сардиния прилага европейското законодателство, но същевременно е запазила и контрола си върху икономическите лостове и нивото на политически суверенитет

Специалният статут на острова му осигурява добри отношения и с Рим, и с Брюксел, но същевременно му придава славата на слънчев оазис, успявящ да се държи на добра дистанция от „сивата” бюрокрация на ЕС.

Най-простото обяснение за автономията на Сардиния е хилядолетната централа роля на острова в западното Средиземноморие. Морски кръстопът на средиземноморските цивилизации от южна Европа и северна Африка, Сардиния носи и до днес своята национална идентичност, с която всъщност през 1861 г. става част от обединена Италия. 

Европейския съюз също гарантира специален статут на автономните региони. Специално за Сардиния, този статут позволява собствени законодателни решения в области като селско стопанство, лов, риболов, търговия, туризъм и промишленост, която островът развива благодарение на богатите си ресурси основно от олово и цинк, но също сребро, желязо и мед. Традиционен поминък с древна история е и добивът на морска сол.

Holidays in Sardinia between popular and religious traditions: the  Sardinian language, music and dancing, tourist information on festivals,  handicrafts and gastronomy
Фолклорен фестивал в Сардиния, снимка - sardegna.italiaguida.it

Сардиния е сравнително популярна европейска туристическа дестинация, включително и заради специалния статут на острова. Наред с едни от най-красивите и чисти европейски плажове, Сардиния предлага на гостите си вълнуваща екзотика – от местния език, през уникалните кулинарни изкушения, стотиците различни разновидности хляб, сладкиши и местни вина, до пищните фолклорни фестивали, възраждащи древни традиции и обичаи. 

Сравнително малкият остров впечатлява и с над 400 разновидности на традиционните костюми, които освен на фолклорните празници могат да се видят и в богатите местни музеи, наред с артефакти от древната история на острова.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: