Челен опит: ще разрушат новопостроена жилищна сграда заради архитектурни нарушения

Челен опит: ще разрушат новопостроена жилищна сграда заради архитектурни нарушения Снимка: building.co.uk

Наемателите на 204 апартамента в южен Лондон трябва да си търсят нови жилища

Компютърните визуализации, които архиектите представят, традиционно са по-ярки и приятни за окото от крайния резултат, но този път пропастта между проект и изпълнение се оказа твърде голяма, коментира ВВС. Според общинарите от Гринуич, жилищната сграда Mast Quay II прилича по-скоро на скачени транспортни контейнери

Крилата на сградата, едно от които на 23 етажа, на места надхвърлят определеното им сторително петно или са променили посоката си. Изчезнали са живописни детайли като остъклена окачена фасада, покривни градини и детски площадки. Прозорците са по-малки, балконите също, а до тях водят стъпъла, отсъстващи в проекта. Вместо да е подземен, паркингът е заел мястото за зелени площи, с други думи, общо 26 големи отклонения от одобрената строителна документация.

С предприетите изменения сградата всъщност е незаконна, тъй като в този вид няма одобрение, и не би го получила, казват общинарите. Затова те са преценили, че „единственият разумен и пропорционален начин за коригиране на щетите, е пълното разрушаване на жилищния комплекс и възстановяване на площта в предишното състояние"

Обявявайки решението във вторник, председателят на общинския съвет заяви, че жилищния комплекс „просто не е достатъчно добър”.

След решението, компанията Comer Homes Group - строителен предприемач и наемодател на сградата, е подала искане за одобрение на промените, но общинарите са решени да отърват района си от „този мутант”, твърде далеч от описанието в сайта на строителя: „Великолепно изпълнен луксозен комплекс от двустайни и тристайни апартаменти, с панорамна гледка към река Темза и столицата”... 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: