Илон Мъск вдигна тарифите за сателитния интернет в Украйна

Илон Мъск вдигна тарифите за сателитния интернет в Украйна Снимка: techcrunch.com

Компанията Starlink вече започна да информира абонатите за новите цени

Според Telegram-канала Insider UA, украинските абонати получават по пощата писма със следното съобщение:  „Доставчикът на сателитен интернет Starlink увеличи цената на услугите за украинци от $ 60 на $ 75 на месец. Цената на услугата ще се увеличи от 29 декември. А терминалът и антената сега струват не $ 500, а $ 700”.

След избухването на войната в Украйна започнаха да работят сателитните интернет терминали Starlink, които Мъск „предостави”, предизвиквайки овациите на украинците, а и на световната общност.  Предвид атаките срещу комуникационната инфраструктура, мрежата е от съществено значение за отбранителната способност на страната, позволявайки на въоръжените сили да поддържат връзка дори когато клетъчните комуникации и интернет мрежите са унищожени. 

Към днешна дата в Украйна са прехвърлени около 20 000 сателита Starlink. Според Илон Мъск „операцията е струвала на SpaceX 80 милиона долара и ще надхвърли 100 милиона долара до края на годината“.

В средата на октомври Мъск каза на Пентагона, че повече няма да може да финансира сателитната мрежа в Украйна, а SpaceX поиска от Министерството на отбраната на САЩ да поеме тези разходи, тъй като компанията вече е загубила десетки милиони. 

Няколко дни по-късно обаче Мъск обяви: „По дяволите… Въпреки че Starlink губи пари, а други компании получават милиарди долари от данъкоплатците, ние ще продължим да финансираме правителството на Украйна безплатно.

Междувременно, от Пентагона съобщиха, че заплащане на услугата се обмисля. Критиците на Мъск, които напоследък се умножават, отбелязват, че най-богатият човек на света очевидно е решил да компенсира бързо $ 44-те милиарда, които инвестира в придобиването на Twitter.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: