Задължителната ваксинация остава личен избор на държавите в ЕС

Задължителната ваксинация остава личен избор на държавите в ЕС Снимка: epha.org

На пресконференция след среща на здравните министри на Европейския съюз, европейският комисар по здравеопазването Стела Кириакидес обаче подчерта, че каквито и дискусии по темата да се водят, фокусът остава продължаването на ваксинационните кампании.

„Все още шест държави-членки са с под 55% ваксинирани ", каза тя, без да посочи конкретни страни, но изрази мнението, че тази разлика трябва спешно да се запълни. „Трябва да постигнем възможно най-бързо пълно ваксиниране на колкото се може повече граждани на ЕС, да защитим повече хора от най-сериозните последици от вируса, както и от разпространението на нови варианти”, смята Кириакидес.

Тя не даде ясен отговор на въпрос дали здравните министри са обсъждали задължителната ваксинация, но поясни: „Според Европейската стратегия за ваксиниране, ваксинацията като цяло и по-специално решенията за задължителната ваксинация са въпроси на отделните държави-членки. В момента са ваксинирани 77% от възрастните европейци и 66% от цялото европейско население, което обаче означава, че една трета от европейските гражадни не са ваксинирани. Ваксинацията е най-добрият ни инструмент за справяне с тази пандемия, въпреки че не е единственият.

Според нея е важно и подходящо да започнат дискусии относно задължителната ваксинация, но Кириакидес повтори, че не би желала това „да отклони фокуса от необходимостта да се ваксинираме възможно най-бързо и да предприемем необходимите нефармацевтични мерки, за да се справим с този вирус".

„Ваксинацията е необходимост за общественото здраве. Дори една държава-членка с нисък процент ваксинирани може да повлияе на здравната ситуация в целия ЕС“, подчерта тя.

Здравните министри обсъдиха също и фармацевтичната стратегия, европейския план за борба с рака, следващите стъпки за глобално здраве и готовността на ЕС за реакции при пандемия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: