Изследване: САЩ са занижавали показателите за смъртност от COVID

Изследване: САЩ са занижавали показателите за смъртност от  COVID

Има няколко причини за занижаване броя на починалите от ковид в официалните статистики

В статия, публикувана в списание The Guardian се казва, че официалният брой на смъртните случаи от COVID-19 в САЩ може да е занижен с поне 16%. Изследователите, на които се позовава изданието, смятат, че занижените данни се дължат не само на претоварването на здравните системи, но и на недостатъчната информираност за болестта и недостатъчното тестване.

Независимо от факта, че официалните доклади съобщават за повече от 1,1 милиона смъртни случая, свързани с ковид, изследването, базирано на анализ на излишните смъртни случаи (смъртни случаи, превишаващи средните исторически стойности поради причини, несвързани с нещастни случаи), рисува различна картина.

Изследователите разглеждат данните на окръжно ниво за периода от март 2020 г. до август 2022 г. и идентифицират около 1,2 милиона случая на излишна смъртност от естествени причини. По техни оценки 163 000 от тези смъртни случаи най-вероятно са причинени от ковид, но не са официално приписани на вируса.

Проучването подчертава няколко потенциални причини за занижаване на броя на починалите от коронавирус: 

  • Ограничена информираност

 

  • Недостатъци на тестването

 

  • Извънболнични смъртни случаи

 

В изследването се посочва също, че нестоличните райони, особено в западните и южните региони, в непропорционално голяма степен страдат от недостатъчно отчитане. Тези области често разполагат с по-малко ресурси за разследване на смъртните случаи и възможно използват други методики за съставяне на официалната статистика.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: