Новак Джокович за първи път говори публично за сагата с Australian Open

Новак Джокович за първи път говори публично за сагата с Australian Open Снимка: bostonglobe.com

В съвместно изявление с президента на страната Александър Вучич, световният № 1 в тениса се появи в четвъртък по сръбската телевизия, за да разкаже „своята версия”.

Джокович трябваше да си събере багажа и да напусне Австралия, след двукратно анулиране на входната му виза, припомня 7news.com.au. 

Номер едно в тениса благодари на президента и феновете за подкрепата им „по време на злощастните събития в Австралия“.

„Въпреки че бях сам в ареста и се сблъсках с много проблеми и предизвикателства, не се чувствах самотен. Имах огромна подкрепа преди всичко от семейството ми, от всички близки хора в живота ми, цялата сръбска нация и много хора с добри намерения от региона и света”. каза той.

От своя страна Алексадър Вучич благодари на Джокович за неговата „страхотна битка“.

Телевизионната им среща идва ден след като биографът на тенисиста сензационно заяви, че сърбинът ще се ваксинира срещу Covid-19. Пред австрийската телевизия Servus TV, той сподели: „От това, което чувам от хората около него, мисля, че той ще се ваксинира“.

По този повод министърът на здравеопазването на Австралия Грег Хънт каза пред Sunrise, че се радва да чуе, че „някой някъде ще бъде ваксиниран и ако по някакъв малък начин като страна сме насърчили Новак или който и да е друг да го направи, това е страхотно“.

Деветкратният победител не бе допуснат до участие в Australian Open, след като от Tennis Australia му бяха казали, че може да участва в турнира неваксиниран по изключение, заради медицински причини.  В съдебните документи за обжалването на решението за депортиране Джокович потвърди, че не е ваксиниран, но не разкри точните причини за това.

През април 2020 г. той каза, че е „противник на ваксинацията“. След това изясни позицията си, добавяйки, че „не е експерт“, но е „с отворен ум“ и иска да има възможност да избере „най-доброто” за тялото си.

По-късно на живо във Facebook тенисистът обясни, че е заинтересуван от доброто си състояние и защита, но „не би искал да бъде принуждаван от някого да се ваксинира”, за да може да пътува или да се състезава на турнири.

В края на телевизионната среща Джокович призова феновете си да бъдат търпеливи, защото през следващите дни ще направи обръщение към медиите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: