Все повече ограничения се налагат за неваксинираните в Европа

Все повече ограничения се налагат за неваксинираните в Европа Снимка: economictimes.indiatimes.com

На фона на засилващата се вълна от Omicron, европейските държави засилват ваксинационните си кампании.

Един от начините е налагането на все повече ограничения за неваксинираните. Малко държави обаче биха избрали да направят ваксините задължителни, защото реално погледнато, контролът би бил много труден, а изправя правителствата пред все по-силното раздразнение на обществото от ковид-ограниченията, обобщава The Guardian.

В Италия учителите и здравните работници трябва да бъдат ваксинирани, а всички други служители трябва да бъдат или ваксинирани, или с актуален отрицателен тест, за да влязат на работното си място. Тази седмица италианското правителство въведе и изискване за задължителна ваксинация на хората над 50 години – приблизително 28 милиона души.

„Искаме да забавим ръста на заразяване и да насърчим италианците, които все още не са ваксинирани, да го направят. Тези правила имат за цел болниците да функционират добре, училищата да останат отворени, а бизнес-дейностите да продължат”, казва премиерът Марио Драги. Ваксинационен паспорт или актуален отрицтелен тест ще се изисква от 10 януари и за обществения транспорт, хотелите, ресторантите и фитнес залите, а от 15 февруари опцията за отрицателен тест ще отпадне за работещите, като в сила ще остане единствено ваксинационният паспорт.

Гърция забрани на неваксинираните да влизат в закрити пространства, включително ресторанти, кина, музеи и фитнес зали. От 16 януари ваксинацията става агресивно препоръчителна за хора над 60 години, като неваксинираните ще бъдат подложени на ежемесечни глоби от €100. Премиерът Кириакос Мицотакис казва, че такова решение е трудно, но необходимо, за да се защитят възрастните хора. Опозиционната партия Сириза е на мнение, че финансовата санкция е прекомерна.

В Австрия обаче, където от 1 февруари ваксинацията трябва да стане задължителна за всички над 14 години, политическият консенсус около плана започна да се разклаща, тъй като някои твърдят, че естеството на варианта Omicron е променило ситуацията.

Джералд Гартлнер, водещ вирусолог и един от по-предпазливите специалисти в страната, каза тази седмица, че „вероятно е време да се преоценят“ задължителните ваксинации, тъй като новият силно предаващ се вариант може бързо да създаде безпрецедентни нива на имунитет.

Министър-председателят на Франция Жан Кастекс намекна за подобна идея, като каза, че ваксинацията не би била от полза, защото в крайна сметка има вероятност да създаде повече проблеми, отколкото решения. „Вече имаме някои трудности при проверките на здравния паспорт и те може да се увеличат, ако направим ваксинирането задължително“, смята Кастекс, още повече, че Франция далеч не е с нисък процент ваксинирани. 

В четвъртък долната камара на парламента прие законопроект, според който ваксинационниият паспорт ще бъде задължителен за пътуване с влак и самолет и посещения на ресторанти, барове, кафенета, музеи, кина и спортни зали. Скорошен тест или доказателство за преболедуван ковид вече няма да са валидни като пропуск.

Новото правителство на Германия заяви, че има за цел да последва Австрия по пътя към задължителната ваксинация, но досега е инициирало малък обществен дебат по въпроса. Темата може да разклати управляващата тройна коалиция, след като Свободната демократическа партия вече се отцепи от триото, внасяйки в четвъртък предложение за категорично отхвърляне на задължителните ваксинации.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: