Канада и САЩ се сблъскват със сериозни проблеми с доставките на продукти

Канада и САЩ се сблъскват със сериозни проблеми с доставките на продукти Снимка: thestar.com

Натискът върху шофьорите на камиони в двете страни да се ваксинират е много по-голяма пречка от самия Covid-19, казват от индустрията.

Само дни след като влязоха в сила новите правила, които изискват американските шофьори на камиони да бъдат напълно ваксинирани, за да преминат в Канада, собственици на хранителни магазини заявиха, че някои от рафтовете им вече са оголени, а разходите за превоз на всички продукти от южната част на САЩ са скочили с 25%, съобщава Bloomberg.

През зимата северната съседка на САЩ разчита на внос на пресни плодове и зеленчуци от най-големия си търговски партньор. Задължителното ваксиниране обаче добавя допълнително напрежение в доставките, които се борят с недостига на работна ръка и метеорологичните условия.

Според Министерството на търговията на САЩ, стоки от всички категории на стойност $ 45 милиарда долара пресичат северната граница всеки месец, а делът на храните в този търговски трафик е $ 21 милиарда. Канада е най-големият експортен пазар за 32 американски щата, като основното количество стоки пътуват с с камиони.

От своя стрна, този уикенд и САЩ ще въведат изискването чуждестранните пътници, включително шофьорите на камиони, да бъдат ваксинирани. Според Американската асоциация на превозвачите с камиони, ваксинираниса само около половината от шофьорите в САЩ. От индустрията смятат, че това ще отстрани още до 16 000 шофьори от пътя, в момент, когато търсенето е голямо.

Експертите по веригите за доставки призовават правителствата да преосмислят подобни стратегии на фона на настоящата вълна от омикрон. Служителите на общественото здравеопазване трябва да намерят баланс между епидемиологичните мерки и сигурността на прехраната, каза Силвен Шарлебоа, директор на лабораторията за анализ на селскостопански храни в университета Далхаузи.

Рик Уол, президент на Richland Transport в Winkler, Манитоба, казва, че по-голямата част от неговите шофьори не са ваксинирани. Компанията превозва оборудване за САЩ и смята, че новото изискване за ваксинациите ще бъде „пагубен удар“ за бизнеса.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: