Чили започва кампания за четвърта доза ваксина

Чили започва кампания за четвърта доза ваксина Снимка: voi.id

След Израел, където първи започнаха да предлагат четвърта ваксина срещу Covid-19, Чили е първата латиноамериканска страна, която въвежда четвърта бустерна доза, тъй като случаите на варианта Omicron растат.

Хората с отслабена имунна система първи ще получат четвъртата порция ваксини. Кампанията цели през феврураи да обхване всички над 55-годишна възраст. Според чилийското здравно министерство, от 19 милиона население, напълно ваксинираните в страната са над 14 милиона души. Около 11,3 милиона от тях вече са получили трета доза, съобщава ВВС. 

Ваксинирането в Чили започна с китайската ваксина Sinovac, а разширяването на програмата за четвърта доза ще използва комбинация от ваксините Sinovac, Pfizer и AstraZeneca. 

„Това, което правите, е безотговорно. Ако не сте ваксинирани, ще се заразите, ще заразите семействата си, партньорите и колегите”, каза в обръщение към неваксинираните президентът Себастиан Пинера и призова хората да се ваксинират, уверявайки, че ваксините са „безопасни и работят“. 

Силно заразният вариант Omicron стои зад скока на случаите по целия свят, въпреки че според досегашните  проучвания е по-леко поносим от другите варианти на вируса, особено за ваксинираните. Големият брой инфекции обаче натоварва здравните служби. 

Цяла Южна Америка беше силно засегната от предишните вълни на пандемията. Оттогава някои страни успяха да постигнат високи нива на ваксинация, но сега инфектираните отново се увеличават, като Аржентина, Боливия и Перу съобщават за рекорден брой случаи през последните седмици. 

Инфекциите се увеличават и в най-голямата страна в региона, Бразилия. Експертите предупредиха, че ситуацията вероятно ще бъде по-лоша, тъй като официалните данни вероятно не показват реална картина на заразените заради хакерски атаки срещу информационната система и недостатъчно тестване.  Бразилия, която в световен мащаб е една от най-силно засегнатите от пандемията, сега прилага трета доза от ваксината. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: