Извънредно положение в Отава заради "Конвоя на свободата" (обновена)

Извънредно положение в Отава заради "Конвоя на свободата" (обновена) Снимка: europeanconservative.com

Така нареченият #TruckersForFreedom Protest блокира вече седмица канадската столица с искането да се отмени незабавно задължителната ваксинация за шофьорите на камиони, които пътуват през границата със САЩ

Премиерът Джъстин Трюдо въведе мярката от 15 януари, с опцията неваксинираните шофьори да преминават 14-дневна карантина. Той отказа преговори с протестиращите и ги нарече „ограничено малцинство“, което не представлява възгледите на канадците, а „малтретира работниците в малкия бизнес и краде храна от бездомните“. Трюдо заклейми „расистките знамена” и свастики, издигнати на протеста и заяви, че „няма да се поддадем на онези, които се занимават с вандализъм или позорят паметта на нашите ветерани". 

Нежеланието на министър-председателя да преговаря с протестиращите предизвика  критики и дори подигравки с „удобната” му диагноза, след като на 31 януари Трюдо обяви, че е дал положителна проба за Covid-19, но се чувства добре и ще продължи да работи дистанционно. Той е напълно ваксиниран, вкл. с бустерна доза, припомня europeanconservative.com. 

Седемдневният протест осакати канадската столица и подложи на изпитание доставките в Канада. Представители на протестиращите потвърдиха ангажимента си за „мирен протест”, но изглежда за тях понятието включва масово блокиране на редица обществени и частни дейности в Отава.

Междувременно платформата за набиране на средства GoFundMe затвори акаунта на Freedom Convoy твърдейки, че правоприлагащите органи „разполагат с доказателства”, че мирната демонстрация се е превърнала в окупация с прояви на насилие и други незаконни действия. В сметката на Freedom Convoy са събрани над 10 милиона канадски долара.

Правителството обмисляше употреба на сила, за да разпръсне демонстрацията, но Джъстин Трюдо отхвърли тази опция като сериозен риск, след като според полицията някои протестиращи носят оръжие. Премиерът осъди особено остро присъствието на деца на протестите.

Изображение
Снимка - europeanconservative.com

Така се стигна до днешното решение на кмета на Отава Джим Уотсън да обяви извънредно положение, съобщи ВВС. Уотсън заяви, че градът е "напълно извън контрол", парализиран от превозни средства и палатки и е станал поле за "расови атаки". Той обвини протестиращите, че се държат все по-„безчувствено“ и „превръщат протеста в купон“, а демонстрациите в заплаха за безопасността на гражданите, .

„Трябва да си върнем града“, заяви Уотсън, без да посочи мерките, които ще наложи, но полицията вече заяви, че ще засили правоприлагането, вкл. задържане на хора, които доставят на протестиращите гориво, тоалетна хартия и храна. Извънредното положение ще даде на градските власти допълнителни правомощия, а работещите на първа линия и службите за спешна помощ ще имат достъп до необходимото им оборудване.

Под слогана „Европейски конвой за свобода 2022“, профил в Тwitter с над 2300 последователи приканва „шофьори, фермери, граждани и ковбои (?) да се обединят, за да възстановят всички свободи”, като излязат днес на улииците в европейските столици, а на 14-ти февруари да „обсадят Брюксел” и да останат там, докато задължителната ваксинацията и свързаните с нея ограничения не бъдат премахнати. За момента няма данни за демонстрации в европейските столици. 

Опитът от Канада за пореден път поставя проблема за начина на протест в демократичните общества и използването на оръдията за труд като оръжие. В ръцете на хора със средна квалификация по волята на обществото попадат средства за работа, позволяващи им да блокират функционирането на същото това общество. 

Социални анализатори смятат, че създаването на хаос в западните държави не е случайно в настоящата межднародна обстановка. Те казват, че „свободният свят” приема свободите си като даденост и сега, отегчен от ограниченията, „изпуска парата”, упражнявайки революционните си пориви, макар че всъщност реално не знае какво означава ограничаване на гражданските свободи при един авторитарен режим например.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: