Въвеждането на задължителна ваксинация трябва да бъде крайна мярка, смята СЗО

Въвеждането на задължителна ваксинация трябва да бъде крайна мярка, смята СЗО Снимка: pikist.com

Тази мярка е приложима, само когато са изчерпани всички други възможности за увеличаване на броя на ваксинираните хора

Един на всеки десет души в Европейския регион ще бъде заразен с коронавирус до края на тази седмица. Такава неблагоприятна прогноза за развитието на епидемичната ситуация дават експерти на Световната здравна организация (СЗО). Но има и добра новина. От декември миналата година до ноември тази година ваксината срещу COVID-19 е спасила най-малко 469 хиляди живота на континента. За резултатите от проучването разказва директорът на Европейската служба на СЗО Ханс Клуге, съобщава Еuronews. 

Клуге изрази мнение, че европейските власти не трябва да прибягват до въвеждането на задължителна ваксинация.

"Тази мярка е приложима само когато са изчерпани всички други възможности за увеличаване на броя на ваксинираните хора. Необходимо е да се оцени ефектът, който задължителната ваксинация може да окаже върху общественото доверие и доверието в обществото, както и върху самото ниво на имунизация."

Kлуге препоръчва на европейците активно да прилагат бустерни дози, да използват маски и да проветряват помещенията. Според експерта, най-високи показатели на заболеваемост от ковид сега се наблюдава във възрастовата група от 5 до 14 години. Kлуге призова европейските лидери да гарантират безопасността на учебния процес.

"Що се отнася до санитарната защита на училищата. Ваксинирането на малки деца не само намалява тяхната роля в предаването на коронавирусна инфекция, но и предпазва самите деца от тежестта на така наречения дълъг ковид или синдром на мултисистемно възпаление."

Сега в Европа доминиращ остава делта ваирантът. Но с всеки изминал ден се увеличава броят на случаите на инфекция с щама омикрон. Около 6500 души са заразени с него.

Данните за него засега са предварителни и все още не е ясно колко ефективни по отношение на него са ваксините, диагностичните и лечебните средства.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: