Китай замърсява планетата толкова, колкото всички развити страни заедно

Китай замърсява планетата толкова, колкото всички развити страни заедно Снимка: pixabay

Китай е отговорен за повече емисии на парникови газове, отколкото имат всички развити страни, взети заедно, показва ново изследване на Rhodium Group

Китайските власти обещават да спрат да вредят на природата към 2040 г.

Учените отбелязват, че емисиите на шест от най-вредните газове в атмосферата, включително въглероден диоксид, метан и азотен оксид, в Китай през 2019 г. са се увеличили до 14,09 милиарда тона.

Това е с около 30 милиона тона повече от останалите членове на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това съобщи нюйоркската група за изследване на климата.

При това китайските власти подчертават значението на намаляването на емисиите на въглероден диоксид - те искат да достигнат нула до 2060 г.

Китай създава 27% от глобалните емисии. САЩ, вторият по големина емитент, има 11%, а Индия за първи път изпреварва Европейския съюз, който създава около 6,6% от глобалните емисии.

Китай обаче има и най-голямото население в света, така че емисиите му на глава от населението остават много по-ниски от САЩ.

А в исторически план членовете на ОИСР все още са най-големият виновник за глобалното затопляне, тъй като от 1750 г. те са емитирали четири пъти повече парникови газове от Китай.

Историята на Китай като глобален емитент е сравнително кратка в сравнение с развитите страни, много от които са вредили на планетата повече от сто години“, отбелязват изследователите.

„Трябва да се има предвид, че глобалното затопляне е резултат от емисиите както в близкото, така и в по-далечното минало.

По материали на bnnbloomberg.ca

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: