Как се адаптират градовете след 2023 - най-горещата година, регистрирана в историята?

Как се адаптират градовете след 2023 - най-горещата година, регистрирана в историята? Снимка: csmonitor.com

Според климатолозите, 2024 ще продължи тенденцията, така че населените места трябва да обмислят решения за настъпващите горещини

Данни на Copernicus - службата на ЕС за климатичните промени, разкриват, че всеки месец от юни до ноември е счупил топлинните рекорди, а друг тип изследвания (по геоложки пластове и дървесни кръгове) показват, че 2023  г. вероятно ще се окаже най-топлата от 125 000 години, пише Euronews

Много градове, претърпели екстремни горещи вълни, са разработили планове за реагиране при извънредни ситуации, но експертите предупреждават, че тези стъпки може да не са достатъчни в свят, който не намалява парниковите емисии, чупи топлинни рекорди и задълбочава неравенствата.

През годините подгоговката за по-високи летни температури като цяло се подобри, тъй като прогнозите станаха по-точни. Метеоролози, журналисти, правителства и неправителствени оргтанизации също работят за осъзнаването на възможните рискове, превенцията на тежки здравни ситуации и мерки за противодействие.

В цяла Европа градове и държави въвеждат системи за предупреждение и защита при екстремно време. Франция стартира система за предупреждение за горещини, включително съобщения, призоваващи хората да се хидратират. Париж инвестира в зелени площи и градски плажове, а има и планове емблематичните поцинковани покриви на френската столица да се замененят с материали, поглъщащи по-малко топлина.

Вдъхновена от опита на Франция, Германия също стартира кампания, предупреждаваща за опасно горещо време. За начало, Барселона предприе лесно решение – боядисване на покривите в бяло, за да отразяват пламтящото слънце. Като цяло, Испания предприема и мерки за гъвкаво работно време, така че да не се работи на открито в най-горещите часове от деня.

Europe heatwave 2023 – live: Red alerts for 16 cities as blistering 40C heat  grips continent
Снимка - news.yahoo.com

Модернизацията на сградите в тази посока защитава не само хората, но и самите постройки. В Лондон например, продължителната суша и горещината доведоха до напукване и накланяне на исторически сгради.

От другата страна на океана Чикаго разработи планове за реагиране при  високи температури – масивни информационни кампанинии чрез имейли и текстови съобщения на телефоните, придружени с телефонните номера, на които да се потърси помощ. 

В Балтимор подобна предупредителна система се включва автоматично, щом температурите надхвърлят 40.5°С. Други американски градове като Лос Анджелис, Маями и Финикс вече имат „главни топлинни служители“, които да координират планирането и реакцията при опасни горещини.

Индия също работи по програма за по-добра информираност на населението и здравния персонал. Но мерките, които работят в един град, може да не са толкова ефективни в друг, така че решението изисква активна гражданска позиция, с която местните власти да се съобразят при подготовката за по-горещото бъдеще.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: