Цената на въглеродните емисии в ЕС достига рекордни 50 евро за тон

Цената на въглеродните емисии в ЕС достига рекордни 50 евро за тон

Стойността на въглерода се е повишила с 50% от началото на годината

Цената на емисиите въглероден диоксид в Европейския съюз достигна рекордното ниво от над 50 евро на тон, съобщи Reuters. Според анализаторите това е вероятно дългосрочно покачване към ценовите нива, необходими за задействане на инвестиции в иновативни чисти технологии. 

Според компанията за пазарен анализ Refinitiv цената от 50 евро за тон означава, че стойността на въглерода се е повишила с 50% от началото на 2021 г., което го прави една от най-добре представящите се стоки тази година. Основен двигател за повишаването е решението на ЕС да редуцира до 2030 г. въглеродните емисии с 55% спрямо нивото от 1990 г. Студената зима и закъснялата пролет, които стимулираха търсенето на енергия и увеличиха емисиите от енергийния сектор, също са сред факторите, подпомагащи повишението, според експертите. 

Природозащитниците са доволни от повишението на цената на квотите, но експертите се опасяват, че за компаниите ще е изключително трудно да се адаптират към толкова съществен скок на цените и разходите за квоти в определена степен ще се прехвърлят върху потребителите, пише Financial Times. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: