Глобалното затопляне е увеличило разрушителните пориви на ветровете на планетата

Глобалното затопляне е увеличило разрушителните пориви на ветровете на планетата Снимка: https://pixabay.com/

Climate Changeа: глобалното затопляне предизвиква разрушителни ветрове

Глобалното затопляне причинява повече вредни ветрове по време на гръмотевични бури в Централна Северна Америка, показва ново проучване на Националния център за атмосферни изследвания на САЩ. Това се съобщава в статия, публикувана в списание  Climate Change.

Изследователите анализирали данни на метеорологични наблюдения и резултати на компютърни симулации  с много висока разделителна способност, за да оценят промените в краткосрочните и локализирани ветрове, които често не се улавят от метеорологичните станции. Оказва се, че през последните 40 години площта на земята в Съединените щати, засегната от гръмотевични бури, се е увеличила пет пъти.

Гръмотевичните бури започват да предизвикват по-екстремни ветрови явления, с внезапни промени от липса на вятър до пориви от над 100 километра в час. Гръмотевична буря генерира мощни въздушни течения надолу, които на свой ред причиняват прави течения, движещи се успоредно на земята и достигащи 91 километра в час.

Изменението на климата вероятно увеличава температурната разлика между хладния въздух в низходящите течения и топлия заобикалящ въздух. Тази голяма температурна разлика позволява на студения въздух да потъва още по-бързо, което прави по-вероятно бурята да предизвика вредни ветрове.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: